Nesten roeken verwijderd in Brummen

Gemeente Brummen, 27 januari 2006

 

In de gemeente Brummen zorgen op een aantal plaatsen nestkolonies roeken voor overlast bij omwonenden. Het gaat hier met name om het lawaai dat de roeken in de vroege en late uurtjes kunnen maken, de uitwerpselen en het nestmateriaal wat voor overlast zorgt.

Op basis van de vogelrichtlijn en de flora- en faunawetgeving is het niet toegestaan roeken te verjagen of de rust in roekenkolonies te verstoren. Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Visserij heeft laten weten dat het mogelijk is iets aan de overlast te kunnen doen. Dit mag nadat er een roekenbeschermingsplan is opgesteld en door hem is goedgekeurd. De gemeente Brummen heeft afgelopen jaar samen met een werkgroep een beschermingsplan opgesteld. In de werkgroep zaten vertegenwoordigers van de provincie Gelderland, de vogelwerkgroep Arnhem en omstreken, Wild Beheer Eenheid Brummen en wijkraad Leuvenheims Belang.

 


Foto: Evanherk, bron: Wikipedia, beschikbaar onder GFDL licentie

Ontheffing

Inmiddels is het plan goedgekeurd. Daarnaast heeft de minister ook een ontheffing verleend voor het verjagen van de roeken in de gemeente Brummen. De gemeente gaat in samenwerking met een aannemer in de week van 30 januari 2006 beginnen met het verwijderen van de nesten. Vervolgens worden er afschrikmiddelen geplaatst zoals blikken en zilverpapier om te voorkomen dat de roeken terugkomen. Eventueel wordt er later op bepaalde dagen een valkenier ingezet en worden er af en toe knaleffecten ten gehore gebracht. De ontwikkeling van de roekenkolonies wordt ook nauwlettend in de gaten gehouden door de buurtbewoners.

Nieuwe locatie

Er wordt tegelijkertijd actie ondernomen om (op plekken die geschikt zijn voor de vestiging van roeken) inrichting en beheer aan te passen aan de biotoopeisen van de roek. Door de werkgroep is immers bestudeerd hoe voor overlast zorgende roeken kunnen wegtrekken naar gebieden waar de bescherming van de roek gewaarborgd blijft en waar de overlast minimaal is.

Google

Bron: website gemeente Brummen, www.brummen.nl

home...