Raad van State bevestigt intrekking milieuvergunning pluimveebedrijf

Provincie Overijssel, 26 januari 2006

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben een juiste beslissing genomen door de milieuvergunning van het pluimveeverwerkingsbedrijf Gebroeders Bouwens Import-Export Hengelo B.V. uit Goor in te trekken. Dit is de uitkomst van het vonnis dat de Raad van State gisteren heeft geveld. De Raad van State is van mening dat de provincie haar handhavende taken goed heeft uitgevoerd en het bedrijf geen ongeoorloofde of te zware sancties heeft opgelegd. De beslissing om de milieuvergunning in te trekken heeft het provinciebestuur in april 2005 genomen. Hiertegen is het bedrijf in beroep gegaan, waarover de Raad van State nu een uitspraak heeft gedaan.

Gedeputeerde Ranter, verantwoordelijk voor handhaving in Overijssel, is blij dat met deze uitspraak van de Raad van State het dossier Bouwens definitief gesloten kan worden. “Wij hebben vorig jaar bij de intrekking van de milieuvergunning onze nek uitgestoken om zodoende een einde te maken aan de overlast in Goor en omstreken. Dat de rechter ons nu ook in de bodemprocedure in het gelijk stelt, geeft aan dat we op een zorgvuldige manier hebben gehandeld.”

De provincie is vanaf medio 2001 bevoegd gezag voor het bedrijf Bouwens. Handhavers van de provincie hebben de afgelopen jaren, in samenwerking met TNO, de politie, de brandweer en de arbeidsinspectie, regelmatig controles en onderzoeken uitgevoerd op het naleven van de milieuvergunning. Maatregelen die het bedrijf, naar aanleiding van de meetresultaten en bestuurlijke handhaving getroffen heeft om de te hoge geur- en geluidemissie terug te dringen, hebben geen of slechts in geringe mate effect gehad. Deze constateringen hebben een belangrijke rol gespeeld bij de besluitvorming van GS.

De afgelopen jaren is het pluimveeverwerkingsbedrijf Bouwens aanvoerder geweest van de lijst van bedrijven waarover het Milieupunt van de provincie de meeste klachten ontving. Gedurende de jaren 2001 tot en met 2005 waren dit:

Vanuit de Stichting Wel en Wee, die de bewoners van Goor vertegenwoordigt, is met blijdschap op het nieuws gereageerd. Deze stichting voert al jarenlang een verbeten strijd om de overlast van het bedrijf aan banden te leggen. Gedeputeerde Ranter: “De sluiting van een bedrijf lijkt strijdig met het economische beleid van de provincie, dat zich juist richt op de groei van de werkgelegenheid. Het is echter onaanvaardbaar dat de milieunormen stelselmatig grof worden overtreden. Het bedrijfsbelang van Bouwens moet daarom nu wijken voor het belang van de omwonenden. Die hebben recht op bescherming tegen stank en lawaai.”

Bron: website provincie Overijssel, www.overijssel.nl

home...