Bromtoon in Gouda nog onvindbaar

Gemeente Gouda, 8 mei 2006

Sinds begin februari komen bij de GGD, de Milieudienst en de provincie Zuid Holland klachten binnen over een lage geluidstoon. Dit geluid is alleen in de woning te horen en is 24 uur per dag hoorbaar. In totaal hebben 34 huishoudens bij de GGD aangegeven dat zij een hinderlijk geluid waarnemen.

laag frequent geluid

De meeste bewoners beschrijven het geluid als een bromtoon en ervaren een druk op de oren. Dit wijst op een geluid in de lage frequenties. Laag frequent geluid wordt veroorzaakt door geluidstrillingen in de frequenties van 20Hz tot 100 HZ. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door zware machines, drukke snelwegen op grote afstand of grote industriële complexen. Niet iedereen is even gevoelig voor laagfrequent geluid. Daarom neemt de ene persoon het waar en een ander niet.

onderzoek

In de maand februari is direct gestart met diverse metingen in de wijk en in de woningen van mensen die klachten hebben. Aanvankelijk leek al snel een oplossing gevonden. Er werd een 16 Hz toon gemeten. Dit geluid leidde naar een installatie bij Uniqema. Uniqema was direct bereid om de machine die dit geluid produceerde tijdelijk uit te schakelen. De toon werd niet meer gemeten. Helaas bleven de mensen het hinderlijke geluid wel horen. Het onderzoek heeft zich daarom voortgezet naar andere mogelijke oorzaken. In totaal zijn 13 bronnen beoordeeld, hierin zijn alle suggesties van bewoners ook opgenomen. Zoals leidingen van de centrale verwarming, lantarenpalen, schepen en koelinstallaties. Er is gekeken of de klachtenpatronen overeenkomen met het geluid van de bronnen. De meeste mogelijke bronnen zijn na zorgvuldige beoordeling van geluidsdeskundigen als onwaarschijnlijk bestempeld.

gemaal

Het gemaal aan de Bosweg bleef over als mogelijke boosdoener. Een proef die op 1 mei is gedaan met het tijdelijk uitschakelen van het gemaal leidde nog niet tot de oplossing. Toch blijft voor de 15 bewoners die gisteren op de informatieavond waren het gemaal en het rioleringsstelsel verdachte nummer één. Juist omdat de klachten verhevigen met regenachtig weer. Afgelopen dagen met het mooie weer was het voor het eerst een paar dagen stil bij de bewoners.

hoe verder

Het onderzoek richt zich voorlopig vooral op andere gemalen in de omgeving. Gemeente, Milieudienst en GGD blijven samen met de wijkbewoners speuren naar de oorzaak van de brom. Het centrale aanspreekpunt voor klachten en suggesties is nog steeds bij de GGD Hollands Midden, tel. 545600. De bewoners worden op de hoogte gehouden van de resultaten.

Bron: via Nieuwsbank
 

home...