juni 2006 
nummer 
12 

 
Highlights   IPG     

 

 

Terugblik 

  

NS-treinen rijden met LL-blokken

Half mei is een proef gestart met LL-blokken op reizigerstreinen van NS. Het gaat om Inter City materieel waar het LL-remblok Cosid C952 op wordt beproefd. In totaal worden 14 rijtuigen met deze LL-blokken uitgerust. De proef duurt minimaal een jaar. http://www.innovatieprogrammageluid.nl/projecten/spoorverkeer/lawaaitreinen/lawaaitreinen_project.html


Volgende fase Europsese aanbesteding "Ontwikkeling akoestische Optimalisatie Tool (AOT)"

Op woensdag 24 mei is een belangrijke fase van de aanbesteding van het project AOT afgerond met het sluiten van inschrijving.  Er hebben zich 4 gegadigden aangemeld om het project uit te voeren. Een internationale expertgroep  zal  de inzendingen beoordelen. Op 8 juni zal worden  bekend  maken welke aanbieder  de opdracht mag uitvoeren. De maximale aannmeemsom bedraagt EURO 1.000.000,- De AOT wordt ontwikkeld binnen het project "akoestische optimalisatie van wegdekken".   


Spoor in Twello voorzien van raildempers

Deze maand zijn in de gemeente Twello de spoorstaven voorzien van raildempers. In totaal is een lengte van 2 kilometer voorzien van de geluidreducerende maatregelen. http://www.innovatieprogrammageluid.nl/projecten/spoorverkeer/raildempers/raildempers_project.html


Klankbordgroep Implementatie en Klankbordgroep Wegdekken

Op 9 mei vond de eerste bijeenkomst van de Klankbordgroep Implementatie plaats in Mobilion. Op 16 mei vond de derde bijeenkomst van de Klankbordgroep Wegdekken plaats. Klik hier voor de doelstellingen en de verslagen van deze bijeenkomsten.


Demonstratieproject tweelaags machine

Op 15 mei jongstleden is de aanleg van een demonstratievak met de tweelaagsmachine op de A8 afgerond. In de drie weken daaraan voorafgaand is het bestaande, acht jaar oude tweelaags ZOAB over een lengte van ca. 2 kilometer vervangen door nieuw tweelaags ZOAB. Bij dit project is de tweelaagsmachine ingezet. De werkzaamheden vonden 's nachts plaats en de verkeershinder is minimaal gebleken. In de komende weken zal de asfaltkwaliteit worden onderzocht. Resultaten hiervan worden medio augustus 2006 verwacht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wendy van den Pangaard: 015 251 84 89.


Werkbezoek Zwitserse federale wegbeheerders

Op verzoek van het Zwitserse Milieuministerie heeft VROM door M+P op 9 en 10 mei een tweedaagse studiereis laten organiseren over stille wegdekken en met name dunne deklagen. Van te voren hadden ze al aangegeven alleen voor harde ervaringsresultaten komen, niet voor plannen en processen. Die harde feiten hebben ze gekregen van provinciale en gemeentelijke wegbeheerders, aannemers en consultants. Zij keerden huiswaarts, zoals zij later mailden: tevreden.

De intentie van het VROM stimuleringsprogramma stille wegdekken bleek gerealiseerd. Kennis is breed beschikbaar.


 

Vooruitblik 
  

25 km dunne geluidreducerende asfaltdeklagen op autosnelwegen

In de maanden mei en juni vinden de aanbestedingen van pilots met dunne geluidreducerende asfaltdeklagen op autosnelwegen plaats. Het doel is te komen tot een effectieve en verantwoorde implementatie van deze deklagen op het hoofdwegennet. Noord-Brabant heeft de primeur op de A58 waar Decipave van de firma Rasenberg zal worden aangebracht. Voor meer informatie: b.thewessen@dww.rws.minvenw.nl


Pilot met Modieslab op de A12 
Tussen mei en september wordt bij knooppunt Oudenrijn op de A12 een proefvak Modieslab aangelegd. In week 22 gaan de heipalen de grond in en vanaf 26 juni worden de platen gelegd. Klik hier voor meer informatie over dit project.


Nieuwe editie IPG-nieuwsbrief

Het zesde nummer van de IPG-nieuwsbrief verschijnt in de eerste helft van juni. In deze uitgave kunt u lezen hoe ver Japan is met de toepassing van rubber bij geluidmaatregeleneen overzicht van alle IPG-projecten. Verder interviews met de projectleiders die zich bezighouden met LL-blokken op goederen- en reizigerstreinen en nog veel meer....

Als u deze nieuwsbrief voortaan wilt ontvangen, kunt u een mailtje met uw adresgegevens sturen naar: liza.neve@prorail.nl


Inlichtingenmiddag Prijsvraag Stiller, Schoner en Homogener asfalt op 6 juni

Op dinsdagmiddag 6 juni organiseren het IPG en het IPL een inlichtingenmiddag in het kader van de prijsvraag Stiller, Schoner en Homogener asfalt. De inloop van deze middag is vanaf 13.00 uur. Start van de inlichtingen is vanaf 13.30 uur. Adres: van de Burghweg 1 te Delft. Alle informatie over deze prijsvraag is hier te lezen. U wordt verzocht zich voor deze middag aan te melden bij a.vdburg@dww.rws.minvenw.nl.  


IPG internationaal

Op 8 en 9 juni is er een workshop voor beleidsmakers in Kopenhagen, Denemarken. Beleidsmedewerkers van VROM, V&W en Rijkswaterstaat die werkzaam zijn binnen het IPG zullen met hun Deense collega's verkennen hoe beter kan worden samengewerkt op het geluidsdossier in Europa en bilateraal.    


Pilot Rollpave op de A35 
In week 25 en 26 zal Rollpave van Dura Vermeer Infrastructuur bv en Intron bv in een opschalingsproefvak worden aangelegd op de A35 ter hoogte van Hengelo. Klik hier voor meer informatie over dit project.    


Workshop kennisuitwisseling stille wegdekken Nederland - Duitsland

Op 4 en 5 juli zal in Keulen een kennisuitwisseling over ervaringen met tweelaags ZOAB. plaats hebben. Het betreft een besloten vergadering tussen bestaande Nederlandse en Duitse kennisgroepen uit beide landen. Naast wegbeheerders zullen ook aannemers en kennisinstituten aanwezig zijn. De presentaties zullen beschikbaar worden gesteld op de www.innovatieprogrammageluid.nl (onder projecten/internationale samenwerking). 


Bijeenkomst 'Geluid internationaal vooruit'
Effectieve internationale regelgeving (scherpe normen) is één van de speerpunten van het stillere banden project van het IPG. Binnenkort wordt door TRL het evaluatierapport afgerond waarop de Commissie haar 'verslag' zal baseren. Natuurlijk hopen wij dat daar een fikse aanscherping uit komt. Om ons op de komende besluitvorming voor te bereiden hebben alle betrokkenen in maart een middag bij elkaar gezeten. Wij zijn er dus klaar voor.  


Tweede Open Platformbijeenkomst op 3 oktober
Wegens de grote belangstelling en de goede beoordeling van de deelnemers van de eerste bijeenkomst, die op 19 januari plaatsvond, zal op dinsdag 3 oktober een tweede open platformbijeenkomst worden georganiseerd. Meer informatie over deze bijeenkomst is te lezen op www.crow.nl (onder congressen).


Symposium Geluid & Trillingen Lightrail

Op donderdag 12 oktober presenteert het Kenniscentrum Spoorgeluid van ProRail het "Symposium Geluid & Trillingen Lightrail". De dagorganisatie is in handen van DGMR raadgevende ingenieurs. Het Kenniscentrum Spoorgeluid is een initiatief van het Innovatieprogramma Geluid (IPG). Voor meer informatie kunt u mailen naar: Kenniscentrum-IPG@prorail.nl 


IPG-dag op congres Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit

Op 9 november 2006 is er een IPG-dag tijdens het congres Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit in Nieuwegein. Zo'n 9 lezingen over de IPG-projecten worden die dag gegeven. Meer informatie over het programma volgt nog. Kijk ook op www.geluidentrillingen.nl.


Volgende maand
Voor items voor de Highlights van 1 juli kunt u contact opnemen met Lotje van Ooststroom, l.e.m.vooststroom@dww.rws.minvenw.nl
 

Informatie VROM

Dik Welkers
tel.: 070 - 339 45 58
dik.welkers@minvrom.nl 

 

Informatie Ministerie Verkeer en Waterstaat 

Simone Houtman
simone.houtman@minvenw.nl 

en 

Gilles Janssen 
tel.: 070 - 351 64 84
gilles.janssen@minvenw.nl

 

Informatie ProRail
Jan Willem Lammers
tel.: 030 -235 30 57
janwillem.lammers@prorail.nl

 

Informatie RWS DWW 
Ruud Nijland
tel.: 015 - 251 82 85
ipg@dww.rws.minvenw.nl

 

 

 
Colofon
Rijkswaterstaat, Dienst Weg- en Waterbouwkunde
Innovatieprogramma Geluid (IPG)


Deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?