Wakker liggen van windturbines

Rijksuniversiteit Groningen, 2 mei 2006

Officieel kan het niet: mensen die klagen dat de windmolens in hun buurt 's nachts zoveel lawaai maken dat ze er wakker van liggen. Als ware donquichottes proberen ze hun gelijk te halen bij overheden, windparkexploitanten en de windenergielobby. Te vergeefs want windenergie, daar kan toch niemand tegen zijn? Toch hebben ze gelijk, zegt Frits van den Berg. Uit zijn onderzoek blijkt dat het geluid van windmolens na zonsondergang sterk toeneemt omdat er dan hogerop meer wind staat. “Hoewel de windlobby lang heeft beweerd dat dit onzin is of het bagatelliseert, zijn de feiten gewoon onweerlegbaar.” Frits van den Berg promoveert op 12 mei aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het is verbazingwekkend hoe weinig windparkexploitanten afweten van hun eigen 'grondstof', de wind, vindt Frits van den Berg. Uit zijn metingen bij o.a. windpark Rhede blijkt dat het 's nachts aan de grond windstil kan zijn, terwijl het op grotere hoogte wel waait. Overdag is dat niet het geval. Hierdoor draaien moderne, hoge windturbines 's nachts vaak harder dan overdag en maken ze ook meer geluid. Exploitanten hebben dit lang ontkend of gebagatelliseerd. Van den Berg: “Zij baseren hun te verwachten productiecijfers op de gemiddelde windsnelheid op een hoogte van tien meter door het hele jaar heen. Maar windmolens zijn tegenwoordig veel hoger: soms wel tachtig meter. Op die hoogte kan het stevig waaien, terwijl het op de grond bladstil is. Exploitanten zouden dat ook moeten kunnen zien aan hun opbrengst: 's nachts leveren de moderne, hoge turbines juist meer energie dan overdag.”

stellingen

Stellingen behorende bij het proefschrift “The sound of high winds: the effect of atmospheric stability on wind turbine sound and microphone noise” van Godefridus Petrus van den Berg

  1. Exploitanten van windparken weten verbazend weinig van wind.
  2. Het ‘klappen’ van de wieken is ’s nachts het hinderlijkste aspect van windturbinegeluid en vereist een net zo voortvarende aanpak als eerder het geval was bij het machinale, tonale geluid van windturbines.
  3. Het optimaliseren van windparken op zoveel mogelijk opgewekte energie én zo weinig mogelijk overlast voor omwonenden is noodzakelijk om de exploitatie van windenergie op land te laten slagen.
  4. De meest effectieve manier om bij geluidsmetingen aan windturbines het windgeluid op de microfoon te reduceren is over het hoofd gezien: ’s nachts meten.
  5. Het materiaal van een windbol voor een microfoon doet er niet toe, als het maar geluid doorlaat en wind tegenhoudt.
  6. Van teveel luisteren naar hun opdrachtgevers worden geluidsadviseurs slechthorend.
  7. Van marktwerking in het openbaar vervoer is alleen de overheid beter geworden.
  8. Duurzame groei van welvaart bestaat niet.
  9. De overgang naar een duurzame energievoorziening kan niet zonder hoge prijzen voor fossiele brandstoffen.
  10. Ingewikkelde wetgeving is goed voor de werkgelegenheid van adviseurs.

Bron: www.rug.nl, met dank aan Frits van den Berg, het volledige persbericht leest u hier.


 

home...