Arboconvenant Funderingsbranche heeft succes

Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid, 7 april 2006

In de periode 2002-2006 is het Arboconvenant Funderingsbranche inzake geluid en begaanbaarheid tot uitvoering gebracht. Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) heeft de resultaten in kaart gebracht en het convenantsproces geëvalueerd. Belangrijkste conclusie is dat veel vooruitgang is geboekt op het gebied van schadelijk geluid. Op het gebied van begaanbaarheid is minder tot stand gebracht. Belangrijk is dat het convenant in de toekomst een vervolg krijgt en dat er aandacht blijft bestaan voor arbeidsomstandigheden in de sector. De nieuwe Arbowet kan hierbij een instrument zijn.

Hoofddoel van het convenant was het aantal mensen dat gehoorschade oploopt te verminderen. Om dit te bereiken is een aantal meetbare doelstellingen ontwikkeld die betrekking hebben op vergroting van het bewustzijn, bevordering van het dragen van gehoorbescherming en verlaging van het gemiddelde geluidsniveau. Vervolgens hebben partijen in de branche een bewustwordingscampagne gevoerd die in het teken stond van gedragsbeïnvloeding en gedragsverandering van bedrijven en werknemers.

Dankzij het convenant is het bewustzijn met betrekking tot schadelijk geluid toegenomen. Bedrijven en werknemers zijn nu goed op de hoogte van de risicos van blootstelling aan schadelijk geluid en de maatregelen ter beperking van deze risicos. Ondanks de toegenomen bewustwording dragen werknemers echter niet altijd hun gehoorbescherming. Redenen daarvoor zijn onverwachts hoge geluidsniveaus, praktische (communicatie-) problemen, maar ook vergeetachtigheid en gemakzucht.

Tweederde van de funderingsbedrijven heeft in de laatste vier jaar technische maatregelen genomen. Ongeveer 40 procent heeft een geluidsarme funderingstechniek als boren, drukken of schroeven ingevoerd. Ongeveer 60 procent heeft technische aanpassingen aan bestaande technieken gedaan, zoals de invoering van geluidsgedempte blokken en geluidsgedempte kranen.

Bron: Via Nieuwsbank, het rapport is hier te bestellen
 

home...