EVO klaagt over lappendeken gemeentelijke maatregelen

Ministerie van Economische zaken, 20 september 2006

In een brief van de staatssecretaris van Economische zaken aan de Tweede Kamer, gaat mw. van Gennip onder andere in op een klacht van de EVO (vereniging van en voor ondernemers met een logistiek belang) over de lappendeken van gemeentelijke maatregelen stedelijke distributie en parkeren

Elke gemeente heeft zijn eigen venstertijden, voertuigbeperkingen, parkeer- en ontheffingenbeleid, waardoor het bevoorraden van winkels en het uitvoeren van onderhoud- en reparatiediensten ingewikkeld wordt. Tevens stellen gemeenten eisen ten aanzien van geluid, lengte, gewicht, etc. De EVO pleit voor meer uniformiteit in gemeentelijke maatregelen, door sturing vanuit de landelijke overheid. Het nationale kader stedelijke distributie moet een dwingend karakter krijgen.

Reactie

Het kabinet ondersteunt de suggestie van de EVO dat er meer uniformiteit nodig is op dit punt en minder vrijblijvendheid. De Nota Mobiliteit verplicht gemeenten om met het bedrijfsleven te komen tot bindende afspraken over mobiliteit en deze in regionaal verband af te stemmen. Het wordt toegejuicht indien de EVO de mogelijkheid aangrijpt om hierop invloed uit te oefenen en actief gemeenten benadert om afspraken te maken.

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft in 2005 de Commissie Stedelijke Distributie ingesteld om het oplossingen op dit punt aan te jagen, in samenwerking met lokale overheden en het bedrijfsleven. De commissie heeft een beeld laten ontwikkelen, waarbij de beste oplossing is te realiseren via het loslaten of verruimen van de venstertijden, onder gelijktijdige aanscherping van de milieu eisen aan voertuigen. Ondernemers krijgen hierdoor meer ruimte voor efficiënte bevoorrading, tegelijkertijd vermindert de milieubelasting. In 2006 ontwikkelt de commissie een referentiemodel, met richtlijnen voor samenwerking. Eventueel kan worden afgeweken van deze richtlijnen na onderling overleg. Hierdoor kan maatwerk worden geleverd.

 Bron: Tweede Kamer, via Parlando

home...