Lezingenmiddag Geluid en Gezondheid

Nederlands Akoestisch Genootschap, oktober 2006

Op 22 november 2006 vindt in de Jaarbeurs Utrecht Beatrixgebouw een lezingmiddag van het NAG plaats over Geluid en Gezondheid, in samenwerking met de NSG.

Hieronder het programma. Meer informatie en aanmelden via de Website van het NAG, www.nag-acoustics.nl

13.15–13.25 uur       Ontvangst en opening

13.30–14.00 uur       Mevrouw drs. C. van Wiechen, RIVM Bilthoven

MONITORING VAN GEZONDHEID ROND SCHIPHOL

In februari 2003 werd de Polderbaan geopend waardoor het ruimtelijke patroon van de geluidbelasting rond Schiphol veranderde. Op verzoek van de VROM, VenW en VWS heeft het RIVM een monitoringprogramma opgezet met als doel (de veranderingen in) de geluidblootstelling en de mogelijk hieraan verbonden gezondheidseffecten te beschrijven. Tussen 2002 en 2005 is informatie verzameld met vragenlijstonderzoek, panelonderzoek en uit medische registratiesystemen over indicatoren als zelfgerapporteerde gezondheid, medicatiegebruik en hart- en vaatziekten. Tijdens de presentatie wordt ingegaan op het voorkomen van zelfgerapporteerde gezondheid en de prevalentie en incidentie van het gebruik van anti-hypertensiva en slaap- en kalmeringsmiddelen in relatie tot vliegtuiggeluid.

14.00–14.30 uur       ir. D.J.W.M. Scheijen, Hoensbroeck Audiological Centrum, Hoensbroek

LAAG FREQUENT GELUID OF LAAG FREQUENTE TINNITUS

Een toenemend aantal mensen ervaart klachten van laag frequent geluid (LFG) in hun leefomgeving. Volgens het neurofysiologisch model volgens Jastreboff kan gesteld worden dat de eigenlijke geluidsbron niet de hinder veroorzaakt, maar de subjectieve beleving van het geluid. Dit geldt voor alle type stimuli, of deze nu extern of intern (tinnitus) van de persoon zijn. In deze studie wordt de hypothese voorgelegd dat onderliggende mechanismen en van daaruit volgend, behandeling van klachten voor zowel LFG als (laag frequente) chronische tinnitus hetzelfde kunnen zijn.

14.30-15.00 uur        dr. W.F. Hofman, Universiteit van Amsterdam, Amsterdam

BEINVLOEDT LAWAAI TIJDENS SLAAP ONS FUNCTIONEREN OVERDAG?

The 24-hours economy demands a good balance between health and environment with a healthy and well-slept workforce. The ecological model of sleep quality indicates a strongly intertwined relation between personal well-being, good sleep, irritability, and daily functioning. Noise interferes with the restorative function of sleep. Not only awakening reactions are important for the evaluation of sleep disturbance, but also other arousal reactions, causing sleep to be fragmented. Although subjective adaptation to noise occurs, no adaptation can be found in cardiac reactions. Cardiac unrest during sleep and sleep loss in general can have negative effects on daytime functioning and health.

15.00-15.30 uur        Koffie/thee pauze

15.30-16.00 uur        F. van Woudenberg, GGD Amsterdam

EFFECTEN EN KOSTEN VAN GELUID

Geluid is een hardnekkig en groeiend milieuprobleem. Van de Nederlandse woningen ondervindt meer dan 70 % een geluidsbelasting (van weg-, rail- of vliegverkeer) van meer dan 50 dB(A). De gezondheidseffecten van geluid variëren van hinder bij miljoenen Nederlanders tot mogelijk vroegtijdig overlijden als gevolg van een verhoogde bloeddruk van bijna duizend mensen per jaar. Geluid is verantwoordelijk voor zo’n 2% van de totale ziektelast. De kosten hiervan bedragen ongeveer 1 miljard euro per jaar. Geluidsoverlast heeft ook invloed op de huizenprijzen. De gemiddelde Nederlander is bereid een bedrag van € 100 per maand te betalen om in een rustige omgeving te wonen. Dat is 20 miljard euro per jaar voor de gehele bevolking.

De forse effecten op gezondheid en economie maken van geluid na luchtverontreiniging het tweede milieuprobleem in Nederland. Er wordt hard gewerkt om de luchtkwaliteit te verbeteren. De geluidsbelasting in Nederland zal in de toekomst echter verder toenemen. Er komen steeds minder plekken waar het stil is. De stijgende geluidsbelasting, de toegenomen behoefte aan stilte en de afnemende mogelijkheid om die te vinden, maken van geluid een van de belangrijke milieu-onderwerpen van de toekomst.

16.00-16.30 UUR       ir. D. Houthuijs, RIVM Bilthoven

VERANDERING IN HET OPTREDEN VAN HINDER EN ZELFGERAPPORTEERDE GEZONDHEID DOOR OPENING VAN DE POLDERBAAN

Als onderdeel van een gezondheidsmonitoringprogramma is in de periode 2002-2005 een panelonderzoek onder ca. 600 bewoners rond Schiphol uitgevoerd. Aanleiding was de opening van de Polderbaan in 2003 waardoor op sommige locaties het geluidniveau afnam, maar op andere locaties de geluibelasting op hoog ging. De bewoners vulden jaarlijks een vragenlijst in over zelfgerapporteerde gezondheid en beleving. Op basis van de verandering van het geluidniveau werd de deelnemers in drie groepen ingedeeld: een toename, een afname of een vrijwel gelijkblijvend geluidniveau. In de presentatie wordt de invloed van de veranderde geluidbelasting op indicatoren als hinder, slaapverstoring en zelfgerapporteerde gezondheid beschreven.

16.30 uur                    Borrel

Bron: NAG, www.nag-acoustics.nl

home...