Stille autobanden voor ministeries

Ministerie van VROM, 22 mei 2007

Alle auto's van de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat gaan voortaan op stille banden rijden. Dit gebeurt in het kader van de campagne 'Het wordt de helft stiller op de weg...', die 30 mei van start gaat. Deze campagne is gericht op het stimuleren van het rijden op stille banden bij een breed publiek.

Het rollen van banden over het asfalt produceert veel geluid. Vanaf 40 km per uur is het rolgeluid van banden zelfs harder dan het geluid van de motor. Als alle personen- en vrachtautos op stille banden zouden rijden, neemt het geluid van autos af met bijna 3 decibel.

Stille banden scoren even goed op veiligheid en levensduur als gewone banden en zijn niet duurder. Stille banden worden nog stiller op stil asfalt. Stil asfalt is evenals stille banden een belangrijk middel om de geluidhinder van wegverkeer te verminderen. Op een groot deel van de auto(snel)wegen is door rijkswaterstaat het geluidreducerende ZOAB (Zeer Open Asfaltbeton) toegepast. Sinds enige tijd wordt ook het nog stillere Tweelaags ZOAB toegepast.

Binnen het innovatieprogramma geluid wordt door de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat gezamenlijk gewerkt aan het ontwikkelen en verbeteren van kosteneffectieve en innovatieve maatregelen die de geluidhinder van weg en spoor aanpakken bij de bron. Naast het stiller maken van wegdekken, het stimuleren van het rijden op stille banden worden bijvoorbeeld nieuwe typen geluidsschermen toegepast, waarbij ook de vormgeving en de landschappelijke inpassing aandacht.

Bron: Ministerie van VROM

home...