Ingezonden brief  

Jan Kramer, Nederlandse Stichting Geluidshinder, 6 februari 2007 (Naar aanleiding van het artikel Ikea verkoopt kussens voor "geluidsdichte muren")

 Nee, natuurlijk wordt de muur niet geluidsdicht door er een paar kussens van Ikea tegen de muur te spijkeren. Het is weer eens het bekende misverstand tussen geluidabsorptie (is het wegnemen van geluidsreflectie) en geluidisolatie. Door de kussens neemt de galm in de ruimte ietsje af. Indien de ruimte al aardig is gestoffeerd neemt de galm nauwelijks af. Bij een akoestisch 'harde' ruimte heeft het meer effect. Door toename van de geluidsabsorptie zakt het geluidsniveau een beetje bij handhaving van de volumeknop van de muziekinstallatie. Maar juist omdat het zakt en de galm afneemt zal de luisteraar de neiging hebben de volumeknop weer op te draaien. Dan werkt het voor de buren dus geen sikkepit. Misschien wordt zelfs het averechtse effect bereikt.

Heb je last van de buren dan creŽer je in de (ontvangruimte) een wat rustiger akoestische sfeer. De geluiden die je zelfs maakt zakken in niveau. Omdat de geluidsisolatie in het geheel niet toeneemt kan het zijn dat je de buurgeluiden zelfs iets beter gaat horen.

Het is schandalig dat Ikea deze kussens op deze wijze aanprijst.

Als je de geluidsisolatie van een muur wilt verbeteren kan je een voorzetwand plaatsen. Die is geheel gesloten en staat op enige afstand voor de muur. Toch is het effect van zo'n 'goede' voorzetwand in woningen met een gebruikelijke geluidsisolatie nog maar gering. In isolatie-index (Ilu) is je winst met de beste voorzetwand toch nog maar hooguit zo'n 4 ŗ 5 dB. Dat komt omdat woningen aan alle kanten met elkaar verbonden zijn. Via doorlopende gevels, vloeren, plafonds, daken en aansluitende binnenwanden wordt ongehinderd geluid doorgegeven. Overigens heeft een voorzetwand bij de lage tonen - denk aan de subwoofer van een home-video-installatie - sowieso geen effect.

Op onze komende NSG-geluidshindermiddag aanstaande 14 maart gaan we o.a. daar over hebben. Misschien is het aardig de lezers van Geluidnieuws te attenderen op die middag. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Ik verwijs voor het programma naar onze website. Of zie direct: http://www.nsg.nl/index.php?page=19 

Met vriendelijke groet,

J. Kramer,
adviseur
Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG)
website: www.nsg.nl 
tel.: 015-2562723, kies 6

home...