Open bijeenkomst NAG,21 maart 2007

Rinus Boone, NAG, 21 februari 2007

Op 21 maart 2007 vindt in de Jaarbeurs Utrecht (Beatrixgebouw) de Algemene ledenvergadering van het Nederlands Akoestisch Genootschap plaats met aansluitend een open bijeenkomst met een aantal lezingen. Informatie over deelname via de website van het NAG, http://www.nag-acoustics.nl. Het programma is als volgt:

09:30–10:00 uur Ontvangst en koffie/thee

10:00–11.00 uur Algemene ledenvergadering

11.00–11.15 uur Koffie/thee pauze

11:15–11:50 uur ir. T.B.J. Campmans, Lichtveld Buis & Partners BV, Nieuwegein

HET RICHTEN VAN GELUID MET BEHULP VAN EEN KANAAL-SYSTEEM

Op veel plaatsen wordt gebruik gemaakt van geluidsignalen ten behoeve van alarmering voor verschillende gevaren. Gedacht kan worden aan industriële alarmen, achteruitrij-alarmen en aan de signaalhoorns van politie, brandweer en ambulances. Dit leidt echter ook vaak tot hinder voor andere personen. Ook kunnen bijvoorbeeld bestuurders van een heftruck sterk gehinderd worden door het alarmsignaal van de eigen heftruck. Om de hinder te beperken, kan effectief gebruik gemaakt worden van richtwerking. Het doel is daarbij om het geluid alleen in het noodzakelijke gebied duidelijk te laten klinken. Hiertoe is een zeer eenvoudige methode bedacht om deze richtwerking te realiseren. Het tonale geluid uit de geluidbron wordt in de zogeheten ½-lambda-richter in gesplitst naar twee of meer uitgangen met een onderlinge afstand van een halve golflengte. Daardoor wordt het geluid naar voren volledig uitgestraald, maar dwars op deze richting treedt een sterke uitdoving van het geluid op, precies zoals bij antigeluid. Deze akoestische oplossing is te realiseren met een eenvoudig opzetstuk op de geluidbron. In de voordracht zal de methode worden uitgelegd en gedemonstreerd. Tevens wordt uitgelegd hoe op basis van dit principe ook breedbandig geluid kan worden gericht.

11:50–12:25 uur ir. J.R. Witte, DGMR, Industrie, Verkeer en Milieu, Den Haag

"HET REDELIJKE SOMMATIE EFFECT IN HET VERLEDEN EN HET HEDEN"

Het optellen van maximale bedrijfssituaties lijdt vaak tot een overschatting van de werkelijke geluidbelasting rond industrie-terreinen. Dit effect is onderzocht rond 1990 waaruit de term Redelijke Sommatie is ontstaan: het verschil tussen sommatie van maximale bedrijfssituaties en de werkelijk gelijktijdig optredende bedrijfssituaties. Door het in werking treden van het Reken- meetvoorschrift geluidhinder 2006 is het redelijke sommatie effect nu landelijk toepasbaar. De insteek is echter anders dan in 1990. Nu kan het als voorloper worden gezien van de jaarmiddeling die voor het toepassen van Lden noodzakelijk is. Ingegaan zal worden op de verschillen in het redelijke sommatie effect tussen 1990 en 2006, uitkomsten bij grote industrieterreinen en de mogelijke effecten op zonebeheer en vergunningverlening.

12:25–13:30 uur Lunch

13:30–14:05 uur dr. ir. A. de Bruijn, Raadgevend Ingenieur Technische Akoestiek, Deventer

HET RANDEFFECT VAN ABSORPTIEMATERIALEN "REVISITED”

Dit jaar is het precies veertig jaar geleden dat de auteur zijn dissertatie betreffende het randeffect van absorberende materialen afrondde. Onder het randeffect wordt verstaan: de extra absorptie die optreedt bij het testen van absorberende materialen in de galmkamer door buiging van geluidgolven aan de randen van het monster.

Dit leidt soms tot absorptiecoëfficiënten boven de 100 %. In de jaren zestig werd dit door sommigen gezien als “bewijs” dat de nagalmmethode niet deugde. Prof. Kosten nam in de jaren vijftig/zestig het voortouw om aan te tonen dat het randeffect wel degelijk een belangrijke additionele absorptie gaf.

Er zijn toentertijd veel metingen in Delft verricht om inzicht te verwerven over de consequenties van het randeffect op de gemeten statistische absorptiecoëfficiënt.

De auteur heeft destijds een mathematisch aspect van het probleem opgelost. Het resultaat daarvan was de amplitude van het verstrooide veld in de nabijheid van de rand als een ingewikkelde contourintegraal in het complexe vlak, waaruit men de additionele absorptie numeriek kon berekenen. Dat was in de jaren zestig echter een hele opgave. De computer van die tijd was traag en had een beperkte geheugenruimte. Tegenwoordig is deze integraal in feite gemakkelijk te verwerken door een PC en kan men de additionele absorptie vlot uitrekenen. Het doel van de auteur was in eerste instantie om de resultaten van weleer nog eens na te rekenen. Het bleek dat er heden ten dage uiteraard veel meer mogelijk is en met name is het relatief eenvoudig tweedimensionale verstrooiings-beelden van het golfverschijnsel rond de rand te berekenen en weer te geven als kleurenprenten.

In de voordracht zal de problematiek van het randeffect van weleer worden besproken. De numerieke resultaten zullen verder toegelicht worden tezamen met de recent verkregen verstrooiingsbeelden.

14:05–14:40 uur prof. dr. ir. N.B. (Bert) Roozen, dr. ir. Alex Geerlings, ir. Boudewijn Verhaar, ing. Theon Vliegenthart. Philips Applied Technologies, High Tech Campus 7, 5656 AE Eindhoven

NEW DEVELOPMENTS IN NEAR-FIELD ACOUSTIC HOLOGRAPHY

In the field of noise-control engineering, information about the individual strength, and location, of the most dominant sources is of vital importance. This information allows the acoustic engineer to take effective measures in his effort to reduce the emitted acoustic noise levels. Near-field acoustic holography is a measurement-based tool which visualizes the acoustic fields radiated by the noise emitting object, giving the engineer the noise source information required.

In the presentation some applications of near-field acoustic holography, as applied at Philips, will be shown. A cylindrical version of near-field acoustic holography was implemented and applied to a Magnetic Resonance Imaging scanner. Using an array of microphones, the measurement time to obtain the holographic recordings were reduced significantly, whilst the cylindrical near-field acoustic holography implementation allowed a near-instant post-processing of the acquired data.

14:40–14:55 uur Koffie/thee pauze

14:55–15:30 uur dr. ir. Evert Ph. J. de Ruiter, Peutz bv, Zoetermeer

DE ECHOPUT

Echo’s in zalen zijn te beschouwen als akoestische defecten. Dat geldt voor ratelecho’s nog sterker dan voor enkelvoudige. In het vrije veld daarentegen worden echo’s wel gewaardeerd. Zelfs werden in de vorige eeuw nog, echoputten in Nederland als attractie beschouwd, waarvoor het publiek entree moest betalen. Van geen enkele echoput echter, zelfs niet van de bekendste nabij Apeldoorn, waren metingen bekend van de pulsresponsie. In deze leemte is nu voorzien.

15:30–16:05 uur Prof. W. Lauriks, Katholieke Universiteit Leuven

METHODS FOR THE CHARACTERIZATION OF SOUND PACKAGES CONTAINING VISCO-ELASTIC POROUS MATERIALS

A wide range of commercial applications, in both building acoustics as well as automotive industry, can be found for sound packages containing poro-elastic materials. Accurate material characterization is vital for the use of these multilayered systems due to the increasing demands in acoustic comfort and legislation. There is however a distressing lack in raw, accurate material data and measurement methods concerning the characterization of these materials. Especially the effect of anisotropy and visco-elasticity on the acoustic properties of multilayered systems remains barely understood.

Measuring and modeling methods for the characterization of these materials at an acoustically interesting frequency range will be presented. The experimental technique for the determination of the elastic properties is based upon the excitation of waveguides in anisotropic and visco-elastic porous materials. The other parameters of the Biot-Allard model are determined using the classical methods. Acoustical properties can be predicted by using the measured material properties and a multilayer model based on a transfer matrix method. This prediction is validated by comparing it with an absorption coefficient measured in free field conditions. This approach offers a valuable tool to predict the effect of visco-elasticity and anisotropy on the acoustical properties of porous materials embedded in multilayered systems.

16:05 uur Borrel

 

 

home...