Zoeken naar je huis op gemeentelijke geluidskaarten

Redactie Geluidnieuws, 10 augustus 2007

Vorige maand berichtte Geluidnieuws al over de geluidskaarten van de rijkswegen en spoorwegen die op internet gepubliceerd zijn in het kader van de Europese richtlijn omgevingslawaai. Deze maand maken wij een rondgang langs de agglomeratiegemeenten.

De agglomeratiegemeenten moeten over het geluid van wegverkeer, luchtvaart, spoorwegen en industrie binnen hun gemeentegrenzen rapporteren aan VROM. De gemeenten zijn verder verplicht hun burgers hierover te informeren. Ze mogen zelf kiezen op welke wijze dat gebeurt, maar de meeste kiezen voor internet. Geluidnieuws onderzocht de "vindbaarheid" van de kaarten op internet en bekeek hoe eenvoudig je als inwoner je huis kunt opzoeken. Van belang daarbij is dat kaartlezen niet voor iedereen even makkelijk is, zeker niet op de bontgekleurde geluidskaarten waar straat- en wijknamen soms ontbreken en waar andere belangrijke omgevingskenmerken zoals parken, agrarische gebieden en rivieren door al dat visuele lawaai niet meer opvallen.
 

Heerlen/Kerkrade en Eindhoven

De agglomeraties Heerlen/Kerkrade (6 gemeenten) en Eindhoven (7 gemeenten) stellen hun kaarten als PDF beschikbaar. Zowel in Zuid-Limburg als rond Eindhoven hebben de gemeenten de kaarten samen gemaakt. Sommige van deze gemeenten maken het hun burgers echter niet gemakkelijk om de kaarten te vinden op internet: de zoekoptie op de gemeentelijke website hielp ons bijvoorbeeld soms niet verder. Vaak zijn de kaarten bij de regionale milieudienst gepubliceerd, zo ook in Eindhoven. Tip: gebruik een zoekmachine als Google met als zoektermen de gemeentenaam en "geluidsbelasting" of "omgevingslawaai". Eindhovenaren moeten over een snelle verbinding beschikken: per kaart wordt ruim 10 MB gedownload. Vervolgens is het opzoeken van je eigen woonomgeving niet eenvoudig, tenzij je een stadsplattegrond ernaast legt.
Voor de agglomeratie Heerlen/Kerkrade konden we naast PDF-kaarten ook plattegrondjes vinden via de website van de gemeente Heerlen. Met name het klikken op de plattegrondjes is handig. Ook het woonadres kan worden ingevoerd. Hiervoor is wel enig geduld of een snelle verbinding nodig. 

De geluidskaarten van beide zuidelijke agglomeraties zijn van hoog detailniveau en maken het mogelijk in te zoomen totdat je de geluidsbelasting van je eigen huis kunt aflezen.

Randstad

Ook bij de gemeenten in de vier randstedelijke agglomeraties zijn de PDF-kaarten populair. Het detailniveau van de PDF's varieert echter. In bijvoorbeeld Heemstede (Milieudienst IJmond) kun je tot je eigen huis inzoomen, maar in Leiden (Milieudienst West-Holland) zie je dan grove pixels.

De steden Amsterdam en Rotterdam hebben webapplicaties beschikbaar gesteld waarmee je kunt inzoomen zoals bij internetplattegrondjes. In Amsterdam kun je om in te zoomen ook je woonadres intypen. In Rotterdam konden we de kaarten via de website van de gemeente vinden, maar voor Amsterdam hadden we toch weer Google nodig. Op de website van de gemeente Utrecht is de kaart in 2 detailniveaus beschikbaar, maar het hoogste niveau is helaas onvoldoende om de geluidsbelasting van je huis te kunnen aflezen.

Naar kaarten van de gemeente Den Haag zochten wij overigens tevergeefs op internet. Ook sommige andere agglomeratiegemeenten zijn nog niet zover, maar hebben de kaarten al wel op papier ter inzage gereed liggen. 

 

home...