Gevelisolatie in plaats van geluidschermen

Gemeente Arnhem, 11 maart 2008

Het college van BenW stemt in met het voorstel om af te zien van de bouw van een geluidscherm langs het spoor ter hoogte van de wijk Lombok in Arnhem West. Ook de eerder voorgenomen plaatsing van balustradeschermen aan de Sinckenberghflat gaat niet door. Aan de Sinckenberghflat en de woningen dicht langs het spoor in de wijk Lombok zal gevelisolatie worden ingezet bij de aanpak van geluidhinder.

Het oorspronkelijke besluit tot plaatsing van genoemde geluidschermen werd genomen in 1997 door de gemeenteraad. Een lange procedure van beroep en bezwaar van het Besluit Geluidhinder Spoorwegen en vervolgens de Hogere GrensWaarde-procedure bij de provincie leidde tot jaren uitstel. Inmiddels zijn de bevoegdheden volgens het Besluit Geluidhinder Spoorwegen overgegaan van de gemeenteraad naar het college van B&W.

Vorig jaar zijn de bouwplannen voor de geluidschermen gepresenteerd aan de bewoners. Hierbij werd al snel duidelijk dat zowel het draagvlak voor het geluidscherm bij Lombok (Oranjestraat-Zwarteweg) als dat voor de balustradeschermen aan de Sinckenbergflat vrijwel volledig verdwenen is. Met name de angst voor vervuiling en graffiti, het opgesloten gevoel en het verlies aan uitzicht (op het spoor) zijn belangrijke argumenten van de bewoners tegen de geluidschermen.

Naar aanleiding van het standpunt van de bewoners heeft het college in november 2007 schriftelijk het verzoek ontvangen van ProRail om te mogen afzien van plaatsing van het geluidscherm bij Lombok en de balustradeschermen aan de Sinckenberghflat. In plaats hiervan biedt ProRail gevelisolatie aan voor de Sinckenberghflat en de woningen dicht langs het spoor in Lombok. Met het besluit van vandaag komt het college zowel ProRail als de bewoners tegemoet.

Bron: Website gemeente Arnhem

home...