Onderzoek naar verminderen hinder vliegverkeer Aalsmeerbaan in gang

Gemeente Uithoorn, 4 maart 2008

Als resultaat van overleg tussen inwoners van Uithoorn en de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) wordt op dit moment onderzocht of de hinder van de start van vliegtuigen vanaf de Aalsmeerbaan kan worden verminderd.

Het overleg vond plaats eind november 2007 in de Thamerkerk. De LVNL maakt nu bekend dat zij de resultaten van het onderzoek naar mogelijke maatregelen op woensdag avond 11 juni a.s. zal presenteren aan de inwoners van Uithoorn. Over de locatie volgt nog nadere informatie.

Microklimaatprogramma
De gesprekken tussen inwoners en LVNL zijn onderdeel van het zogenaamde microklimaatprogramma. Dit is een initiatief van de LVNL en de gemeente in het kader van het convenant hinderbeperking. Het doel is om door middel van dialoog tussen inwoners van Uithoorn en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) te komen tot lokale vermindering van hinder. Dit binnen de geldende wet- en regelgeving en zonder verplaatsing van hinder naar andere gemeenten.

Verslag bijeenkomst van 29 november
Na een eerste bijeenkomst in mei 2007, analyseerde de LVNL de bronnen van hinder voor Uithoorn en bracht ze in kaart. Uit de gemaakte analyse blijkt dat vijf bronnen voor het belangrijkste deel verantwoordelijk zijn voor de hinder in Uithoorn:

Eind november 2007 gaven de inwoners aan welke bron met voorrang onderzocht moet worden op mogelijke verbeteringen en beperking van de geluidshinder. Dit is volgens hen het startend vliegverkeer vanaf de Aalsmeerbaan naar het oosten en het zuiden (bron 1 en 2).

De LVNL begon de avond met de boodschap dat aan de Alderstafel is afgesproken dat het gebruik van de Aalsmeerbaan weer snel zou worden beperkt. Het gebruik van de Aalsmeerbaan was - tot grote onvrede van bewoners en gemeenten en in tegenstelling tot de afspraken voor de korte termijn - per 1 november geïntensiveerd. Met ingang van 14 december 2007 is Schiphol teruggekeerd naar het oorspronkelijke baangebruik. De Aalsmeerbaan wordt nu weer alleen tijdens de overgangen tussen de piekperioden als vierde baan ingezet.

3de microklimaatbijeenkomst
Op 11 juni 2008 zal het LVNL tijdens de derde microklimaatbijeenkomst de resultaten presenteren van het nu lopende onderzoek naar mogelijke maatregelen om de hinder te beperken.

De locatie en het exacte aanvangstijdstip (in de avond) zal medio mei worden gepubliceerd via onze website en in de Nieuwe Meerbode.

Bron: Website Gemeente Uithoorn

home...