Conferentie Acoustics’08 in Parijs: een sfeerimpressie

Carel Ostendorf, Cauberg-Huygen, 10 juli 2008

Het is onmogelijk om een totale samenvatting te geven van een congres met bijna 5000 deelnemers. Gelukkig hebben ze niet allemaal een presentatie gegeven maar in het totaal waren er toch zo’n 1100 lezingen en 600 posterpresentaties. Het congres Acoustics’08 in Parijs (http://www.acoustics08-paris.org) duurde van maandag 30 juni t/m vrijdag 4 juli van 8:00 tot 19:00, elke dag. De lezingen op vrijdagochtend vanaf 08:00 trokken dan ook niet zo veel belangstelling meer. Het congres en de stad Parijs, waar men inderdaad nooit slaapt, hadden hun tol geëist. Acoustics’08 was een samenvoeging van Euronoise en de ECUA (Europese conferentie over onderwater akoestiek). Gelijktijdig werden de 60ste verjaardag van de SFA (franse tegenhanger van het NAG) gevierd en een meeting van de ASA (Acoustical society of America) gehouden.

omvang

Het Palais de Congres was uitstekend uitgerust voor een gebeurtenis van deze omvang en massaliteit. Over het algemeen waren de ruimtes waar de presentaties werden gegeven, goed voorzien van audiovisuele ondersteuning en redelijk koel ondanks de warme temperaturen (vooral op maandag en dinsdag) en het grote aantal mensen dat soms in de zaal zat. Het is gebruikelijk om een “book of abstracts” mee te leveren bij een congres zodat de deelnemers zich een beeld kunnen vormen van de inhoud van een lezing. Dit boek had de afmetingen en het gewicht van het telefoonboek van Parijs, dus had de organisatie ook voorzien in een beknopte uitgave van 225 bladzijden met enkel de titel van een presentatie, de uitvoerende en datum, tijd en plaats. De selectie van lezingen was een hele puzzel maar via de website van het congres kon men een eigen boek samenstellen met alle lezingen die men wilde volgen. Probleem voor de breed geďnteresseerden was dat veel interessante onderwerpen gelijktijdig werden behandeld. Het was de hele dag dan ook een gedraaf door de gangen van mensen die zich haastten naar de volgende lezing aan de andere kant van het gebouw. Door het grote aantal lezingen was er geen mogelijkheid om “overstaptijd” in te calculeren. Gevolg was dat het ook gedurende de lezingen een regelmatig komen en gaan was van luisteraars.

onderwerpen

De vakgebieden die aan bod kwamen, waren zeer uitgebreid. Van bouwakoestiek tot biologische akoestiek (de geleiding van geluid door beenderen bijvoorbeeld) en van archeologische akoestiek (“Sound resonance in prehistoric times: a study of Paleolithic painted caves and rocks) tot theoretische verhandelingen over het geluid van muziek instrumenten. Alles kwam voorbij. Onderwerpen als bouwakoestiek (in de meest ruime zin des woords), toepassingen voor de Psychoakoestiek en “outdoor sound propagation” waren zeer populair met een groot aantal lezingen gedurende meerdere dagen en over het algemeen volle zalen. Nederland was goed vertegenwoordigd met lezingen van onder andere Cauberg-Huygen, TNO, Microflown, DHV en de universiteiten van Groningen, Delft, Utrecht, Twente en Eindhoven. TNO, Asona en Microflown hadden ook een stand op de tentoonstelling en er was veel belangstelling voor hun producten en diensten. Er was ook een stand voor ICA 2010, de conferentie van de International Commission for Acoustics. Deze conferentie wordt van 23 tot 27 augustus 2010 in Sydney gehouden en de Australiërs waren al druk bezig om de akoestische wereld enthousiast te maken voor hun stad. Naast de lezingen waren er ook veel posterpresentaties. Op andere conferenties nog wel eens een ondergeschoven afdeling ergens weggestopt in een zaaltje gelijktijdig met de mondelinge presentaties. Dat had men in Parijs anders gedaan. De posterpresentaties werden in de (wandel)gangen gehouden en gelijktijdig waren er geen lezingen. Zo had iedereen tijd om naar de posters te kijken en met de auteurs te praten. De gangen waren echter overvol en er was bij sommige posters geen doorkomen aan. Een aantal auteurs had geen zin in moeilijke gesprekken in een volle warme gang en had een grote envelop opgehangen naast hun poster: “stop uw kaartje met uw vraag in de envelop en ik neem contact met u op”, was de boodschap die op de envelop stond. Een handige manier om de drukte (of lastige vragen) te vermijden.

niet-technische kanten

Gelukkig was er niet alleen aandacht voor de technische kanten van de akoestiek. De organisatie had voorzien in een Welkomstreceptie op dinsdagavond en een heus “Banquet” op woensdagavond. De echte diehards konden op vrijdagmiddag nog naar de Farewell Party. Recipiëren met een paar duizend man is niet eenvoudig maar niet alle deelnemers aan het congres namen deel aan de receptie dus de drukte was te overzien. Er waren lekkere hapjes, voldoende drank en tegen het einde van de receptie allerlei zoete mini desserts. Rondom de schalen met de lekkernijen werden de nodige contacten gelegd in pogingen om elkaar uit te leggen wat er gegeten werd. Het banket was in het Maison de la Chimie (http://www.maisondelachimie.com/), een oud conferentiecentrum in Parijs waar het geen probleem was om circa 1000 gasten van een driegangen menu te voorzien.. In rap tempo werden de gerechten uitgeserveerd en in hetzelfde tempo werden de borden weer opgehaald. Veel tijd om na te tafelen tussen de gangen door was er niet. De akoestiek in de grote zaal was niet zo geweldig. Het was moeilijk om de tafelgenoten aan de overkant van de tafel goed te kunnen verstaan zonder te moeten schreeuwen. Dat gold ook voor alle andere tafels dus….Maar met zoveel akoestici in de zaal werden ook legio oplossingen en adviezen aangedragen die glimlachend door de organisatie ter zijde werden gelegd (zoals vaker gebeurt met adviezen). Rond half 11 stonden we weer buiten, nog veel te vroeg om te gaan slapen. Nog even de stad in om wat te drinken en zo werd het toch weer (te) laat.

Acoustics’08 mag gerust een succes genoemd worden. Organisatorisch leek het allemaal gesmeerd te gaan en de kwaliteit van het gebodene was goed. Op de website van de conferentie (http://www.acoustics08-paris.org) is veel informatie terug te vinden en het is beslist de moeite waard om dat nog eens te bekijken. De officiële foto’s komen hier ook op te staan. Misschien staat er nog een bekende op.

home...