Stadsstrand Oog In Al moet sluiten na klachten

Algemeen Dagblad, 26 juli 2008 en 1 augustus 2008

Het stadsstrand Oog in Al in Utrecht moet dicht na protesten van twee omwonenden. De bewoners stapten twee weken geleden naar de rechter en vochten de tijdelijke vergunning met succes aan. De komende twee weken mag stadsstrand Oog in Al nog openblijven.

Het stadsstrand ligt op de Noordpunt in Oog in Al, waar Merwedekanaal en Amsterdam-Rijnkanaal samenkomen. De gemeente gaf uitbater Sidney Rubens in juni van dit jaar toestemming voor een stadsstrand voor maximaal vijf jaar.

Twee bewoners van het Merwedestaetegebouw op 500 meter afstand van het strand waren het daar niet mee eens. Zij ervaren geluidsoverlast en vrezen dat het stadsstrand langer dan vijf jaar blijft. De rechter stelt de twee bewoners nu in het gelijk. Uit het vonnis blijkt dat ook de rechter onvoldoende is overtuigd dat het strand van tijdelijke aard is.

De gemeente heeft gisteren het stadsstrand in een brief laten weten dat het zich op last van de rechter moet houden aan de oorspronkelijke bestemming: groenvoorziening. In de praktijk betekent dit dat Rubens het strand moet sluiten.

Gemeente gaat helpen

De gemeente gaat de exploitanten helpen bij het zoeken naar een alternatieve locatie voor de periode na 2011. Dat is de uitkomst van het crisisoverleg op 1 augustus tussen de gemeente, de exploitant en de twee omwonenden die bezwaar hadden gemaakt tegen het strand bij de rechter.

De rechter had de klagers in het gelijk gesteld en de gemeente gesommeerd het stadsstrand binnen veertien dagen te sluiten. De rechter had net als de klagers zijn twijfels over het tijdelijke karakter van het stadsstrand.

Het vermoeden bestond dat de gemeente de uitbaters na 2011 de mogelijkheid zou geven om gewoon door te gaan. Bovendien had de rechter geconstateerd dat de gemeente fouten had gemaakt bij het verlenen van de vergunning aan de uitbaters van het strand.

De aangekondigde sluiting zorgde voor ophef onder strandbezoekers en wijkbewoners. Zij vonden het zonde dat het strand dicht moest. Ze herkenden zich niet in de klachten van de twee bewoners van de luxe flat Merwedestate op ongeveer 400 meter afstand van het strand.

Ook de politiek ging zich ermee bemoeien. Leefbaar Utrecht, VVD, PvdA en CDA drongen er bij het college op aan de sluiting van het strand in ieder geval tot en met het politieke zomerreces van 1 september op te schorten. Waarnemende burgemeester De Weger besloot daarop alle partijen bijeen te roepen om tot een compromis te komen en slaagde daarin.

Er is nu duidelijk afgesproken dat het stand na 2011 verdwijnt, er zijn maximaal vijf evenementen per seizoen en om twaalf uur 's avonds sluit het strand. Voorts komt er een nummer voor bewoners die klachten hebben over het strand en wordt er tijdens evenementen in parkeergelegenheid voorzien.

Uitbater Rubens van Strand Oog in Al is opgelucht met deze uitkomst. ,,Het waren slopende dagen, maar gelukkig is de afloop gunstig.''

Ook de klagers kunnen leven met deze oplossing. Ze voelden zich lange tijd niet gehoord door de gemeente en hebben nu de indruk dat er naar hun verhaal is geluisterd. De eindigheid is nu gewaarborgd en dat is voor hen belangrijk.

De uitspraak van de rechter kan de gemeente nu naast zich neerleggen, omdat de belangrijkste fout in de procedure, het ontbreken van een eindtermijn, met deze overeenkomst is gerepareerd. De twee bezwaarmakers zullen verder afzien van juridische stappen.

Bron: Utrecht-West en website Algemeen Dagblad

home...