Promotieonderzoek naar gehoorspiertje

Universiteit Maastricht, 17 januari 2008

Op 17 januari promoveert drs. Patrick F.M. Dammeijer op het proefschrift met de titel: “The Stapedius Muscle of the Rat; developmental aspects and adaptive properties of stapedius muscle fibre composition”.

De musculus stapedius (SM) is het kleinste dwarsgestreepte spiertje in zoogdieren. Het bevindt zich in het middenoor, waar het onder andere binnenoorbeschadiging door lawaai voorkomt. Om de functie van de SM nog beter te begrijpen is de spiervezeltype samenstelling van de SM van de rat geanalyseerd.

Hieruit blijkt onder andere dat de SM na de geboorte eerder een volwassen spiervezeltype samenstelling heeft dan bijvoorbeeld ademhalingsspieren. Dat laatste lijkt de functionele relevantie van de SM te benadrukken.

Uit een proef met blootstelling aan veel of juist weinig geluid, blijkt dat de SM een bepaalde mate van dagelijkse activiteit, uitgelokt door extern omgevingsgeluid, nodig heeft om zijn normale spiervezeltype samenstelling te behouden. De resultaten bevestigen daarnaast de hypothese dat de SM een belangrijke rol heeft bij waarnemen van hoog frequente signalen door het dempen van laag frequent achtergrondgeluid, en ook actief is in een omgeving zonder lawaai.

 

Bron: Universiteit Maastricht

home...