Gemeente Lansingerland stelt beleidsregels vast voor verlenen hogere waarden

Gemeente Lansingerland, 11 december 2007

In de collegevergadering van B&W van Langsingerland zijn op 20 november 2007 de beleidsregels vastgesteld voor het verlenen van een hogere waarde.

De Wet geluidhinder heeft tot doel de burger te beschermen tegen een te hoge geluidsbelasting. Hiertoe zijn in de Wet geluidhinder grenswaarden opgenomen. Deze geven aan wat de maximale geluidbelasting op de gevel van een woning mag zijn. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen de voorkeursgrenswaarde en de maximale grenswaarde.

Bij ruimtelijke plannen moet bij voorkeur voldaan worden aan de voorkeurswaarde. Deze is, afhankelijk van het type geluidbron, 48 dB of 50 dB(A). Wanneer dit niet mogelijk is, moet een hogere waarde worden aangevraagd. Deze mag echter nooit hoger zijn dan de maximale grenswaarde (de wettelijke bovengrens).

Voor de aanvraag moet de hogere waarde procedure worden doorlopen. Hierbij moet voldaan worden aan de onderzoeksplicht en de motiveringsplicht. De Wet geluidhinder geeft hier een globale invulling aan. In de gemeentelijke beleidsnota is dit concreter uitgewerkt en zijn een aantal extra randvoorwaarden opgenomen.

De beleidsnota richt zich zowel op de bouw van nieuwe woningen langs bestaande geluidsbronnen (bijv. wegen), maar ook op de aanleg van nieuwe geluidsbronnen langs bestaande woningen. In alle situaties is het beleid erop gericht om de leefomgevingkwaliteit te vergroten en de akoestische belasting te beperken.

De beleidsnota vormt hiermee een toetsingskader waarmee op een zorgvuldige wijze een hogere waarde verzoek kan worden beoordeeld.

Bevoegdheid nu bij B&W

Voor januari 2007 stelde Gedeputeerde Staten (GS) de hogere waarden vast. Het college van B&W diende hierover een verzoek in bij GS. De Wet geluidhinder is op dit onderdeel gewijzigd: een hogere waarde besluit wordt voortaan genomen door het college van B&W.

Inspraak

De beleidsnota ligt vanaf heden 6 weken ter inzage bij de balie van het SPiL te Berkel en Rodenrijs. De balie is geopend op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur; op woensdag tot 16.00 uur. Het is ook mogelijk een digitaal exemplaar aan te vragen.

Belanghebbenden mogen hun mening geven over dit beleidsvoornemen.

Bron:via Nieuwsbank

home...