Bestuursdwang Café 't Kroegje - 50 dagen verplichte sluiting

Persbericht Gemeente Heerenveen, 2 juni 2008

Na aanhoudende klachten over (geluids)overlast legt het gemeentebestuur café 't Kroegje aan de Heideburen bestuursdwang op, zodat het café verplicht 50 dagen haar deuren moet sluiten. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de drankvergunning wordt ingetrokken.

Politiecontrole
Halverwege mei 2008 is er door de poltie en een milieu-inspecteur van de afdeling Handhaving, om half twaalf 's avonds een controle uitgevoerd bij het café. Bij deze controle is geconstateerd dat deuren openstonden en waren vastgezet, er via een extra muziekinstallatie luide muziek werd afgespeeld en dat deze muziek op straat duidelijk hoorbaar was. Daarnaast was de leidinggevende niet in de horecagelegenheid aanwezig.

Geluidoverlast
In de afgelopen jaren zijn er geregeld klachten over (geluids)overlast binnengekomen. Halverwege 2007 heeft 't Kroegje een dwangsom opgelegd gekregen om er voor te zorgen dat de horecagelegenheid maatregelen zou aanbrengen. Zo moesten de ramen en deuren gesloten worden gehouden en moest een achteraf te verzegelen geluidsbegrenzer worden geïnstalleerd. De eigenaar gaf hier aanvankelijk geen gehoor aan en de gemeente heeft haar, om deurdrangers geïnstalleerd te krijgen, Hiervoor een dwangsom opgelegd. Het café mag alleen muziek afspelen via een afgeregelde en verzegelde installatie. Bij verschillende controles is geregeld geconstateerd dat het café een andere muziekinstallatie gebruikte. Ook is meerdere keren gebleken dat de verzegeling van de eigen muziekinstallatie was verbroken.

Mogelijke intrekking Drankvergunning
Op de Drank- en Horecawetvergunning staat de leidinggevende van de horecagelegenheid vermeld. Het is niet toegestaan om een café geopend te houden bij afwezigheid van de vermelde leidinggevende Tot op heden is tot driemaal toe geconstateerd dat de leidinggevende niet in het café aanwezig was, terwijl het café wel voor het publiek geopend was. De gemeente heeft meerdere malen geadviseerd om de vergunning aan te laten passen door er meerdere leidinggevenden in op te nemen. Tot op heden is geen uitvoering gegeven aan deze adviezen.
Ook is bij politiecontroles opgemerkt dat bezoekers werden toegelaten die vanwege hun 'nadrukkelijk aanwezig gedrag' en hun staat van dronkenschap bij diverse kroegen in Heerenveen waren geweigerd. Deze overtreding kan er voor zorgen dat de vergunning wordt ingetrokken. Bij een andere politiecontrole bleek dat er een bezoeker na 03.00 uur werd toegelaten, iets wat niet toegestaan is. De eigenaar wordt uitgenodigd voor een gesprek om kenbaar te maken dat de gemeente van plan is om de vergunning in te trekken.

Tijdelijke sluiting
Omdat eerder opgelegde dwangsommen niet tot het gewenste resultaat hebben geleid, is er besloten om deze keer bestuursdwang op te leggen. Het café moet vijftig aaneengesloten dagen dicht blijven. De eigenaar krijgt in eerste instantie zelf de gelegenheid om de horecagelegenheid te sluiten. Mocht bij controle blijken dat dit niet gebeurt, dan kan de gemeente het pand laten verzegelen. Het doorbreken van een dergelijke verzegeling is een strafrechtelijke overtreding. Als blijkt dat tijdens of na deze sluitingsperiode de overtredingen blijven plaatsvinden, dan kan de gelegenheid voor langere tijd gesloten worden.

 

Bron: Website Gemeente Heerenveen

home...