Bestuurders bepleiten overkappen A1 en A10-Oost

Gemeente Diemen, 15 mei 2008

Tijdens een persconferentie op 15 mei 2008 in het gemeentehuis van Diemen hebben regionale bestuurders hun voorkeur gepresenteerd voor een innovatieve oplossing ter verbetering van de leefbaarheid in de omgeving van de A1 en de A10-oost.

Een glazen overkapping over delen van de A1 en de A10-oost zal de leefbaarheid voor circa 35.000 omwonenden in de toekomst verbeteren. Geluidsoverlast wordt aanzienlijk beperkt en ook de luchtkwaliteit wordt beter. Dit blijkt uit de resultaten van de 'Overkappingsstudie A1 A10-oost' van de gemeenten Diemen, Ouder-Amstel, Amsterdam, stadsdeel Oost-Watergraafsmeer, de provincie Noord-Holland en de Stadsregio Amsterdam. Bestuurders van deze overheden zetten zich in om deze oplossing bij het rijk te bepleiten. De indicatieve kosten van de overkapping bedragen 300 mln euro.

Door de groeiende economie en extra woningbouw neemt het verkeer in het gebied Schiphol-Amsterdam-Almere de komende jaren met 30 tot 50 % toe. Het huidige wegennet is niet toereikend om de toenemende verkeersstromen op te vangen. De rijksoverheid is daarom voornemens om vanaf 2011 het wegennet in de regio te verbreden. Onder andere de A1 en A10-oost zullen in beide richtingen worden verbreed. De verkeerstoename brengt meer geluidsoverlast en luchtvervuiling met zich mee.

Geluidsschermen, luifels of een overkapping Om de nadelige milieu-effecten te beperken, onderzoekt het rijk twee oplossingen: het plaatsen van geluidsschermen en het plaatsen van luifels (naar binnen gebogen geluidsschermen) langs de snelweg. Het uitgangspunt is om de milieu-overlast terug te dringen binnen de wettelijk gestelde normen. Bestuurders uit de regio menen dat voor een goede lucht- en geluidkwaliteit méér nodig is en hebben daarom gezamenlijk onderzoek verricht naar andere oplossingen. De resultaten van dit onderzoek wijzen uit dat een glazen overkapping over delen van de A1 en de A10-oost de luchtverontreiniging en geluidsoverlast voor circa 35.000 omwonenden nog verder terugdringt. Herrema: "Deze studie laat de meest positieve effecten zien op de leefbaarheid. Er komt meer verkeer maar minder geluid. Duizenden bewoners in de omgeving zullen hiervan profiteren."

Verbetering geluidsbelasting van minimaal 5 dB voor 17.000 woningen

De overkapping betekent voor de circa 17.000 woningen rond de A1 en A10-oost in Diemen, stadsdeel Oost-Watergraafsmeer en Duivendrecht vaak een vermindering van de geluidsbelasting op de gevel van 5 dB of meer. Ten opzichte van de geluidsschermen kan dit zelfs oplopen tot 10 dB. Ook laat de overkapping een gunstiger effect zien op de luchtkwaliteit ten opzichte van de geluidsschermen en de luifels. In een vervolgfase kan dit aspect verder onderzocht worden en naar mogelijke aanvullende maatregelen worden gekeken, zoals het plaatsen van lamellen die fijn stof aantrekken.

Innovatief De overkapping bestaat uit twee delen met een totale lengte van ruim drie kilometer. Eén deel loopt over de A1, het andere over de A10-oost. Vanwege de veiligheid is er aan de bovenkant een 5 meter brede opening om een optimale luchtcirculatie en rook- en warmte-afvoer te garanderen. Metalen spanten overkoepelen de glazen wand, zodat de automobilist een gevoel van ruimte houdt. Er is gekozen voor de variant van de kap met een brede opening aan de bovenkant. Deze beslaat ten opzichte van de gesloten kap minder ruimte, vraagt geen extra aan- en afvoerwegen en geeft daardoor ook minder geluidsoverlast. In het vervolgtraject kan het ontwerp in een landschapsvisie worden opgenomen, zodat de overkapping zo goed mogelijk met de omgeving harmonieert. Op de glazen kap kunnen bovendien zonnepanelen worden geplaatst voor extra energie-winning, wat de overkapping tot een uniek innovatief project zal maken.

Bron: via Nieuwsbank
Meer weten: De brochure 'Overkappen A1 en A10 oost verbetert leefkwaliteit'.

 

home...