Reacties op artikel "Ramen moeten open kunnen"

Brieven, mei 2008

Naar aanleiding van het artikel "Vogelaar: Ramen moeten open kunnen" in het vorige nummer van Geluidnieuws kwamen twee reacties binnen. De redactie vroeg zich namelijk af of dit het einde van de dove gevel zou inluiden.

Helemaal mee eens, niet het einde van de dove gevel maar een andere manier, de bewoner mag toch zelf bepalen wanneer hij eventueel last van geluid heeft als de mogelijkheid maar aanwezig is te spuien en om het geluid buiten de deur te houden. Wel eens gewoond in een woning waar je maar aan een kant kan spuien? die de halve dag op de zon heeft gestaan? nou dat is niet prettig! Dus helemaal mee eens, en niet meteen zeggen dus einde dove gevel, het begrip dove gevel gewoon verruimen.

gr. Peter Bakker (Wonen Amsterdam)

Natuurlijk moet dat kunnen en dat moet ook, is geregeld in het Bouwbesluit bij de eisen voor de spuiventilatie. Ik bedoel te zeggen dat wat minister Vogelaar nu zo manhaftig roept, al lang geregeld is in het Bouwbesluit.

Het feit dat er een raam open moet kunnen in een verblijfsruimte geeft natuurlijk beperkingen in je mogelijke woningplattegrond als je een dove gevel toe wilt passen. Je zult er dus voor moeten zorgen dat verblijfsruimten ook grenzen aan een niet dove gevel, waar een te openen raam van voldoende afmetingen in kan. Dat vraagt nog wel eens wat creativiteit maar wordt van de uitspraken van de minister niks lastiger dan het al was.

Met vriendelijke groeten, Henk Odijk (Odijk advies)

home...