VliegBewust: 'oplossing' overlast schiphol

Persbericht VliegBewust, 5 mei 2008

Bron: Website VliegBewust.nlJaarlijks worden er door bewoners rondom Schiphol meer dan één miljoen klachten ingediend over geluidsoverlast. Samen met bewoners, overheden en luchtvaartmaatschappijen werkt Schiphol aan oplossingen. Toch neemt het aantal klachten - ondanks alle maatregelen - nog altijd toe.

Vier masterstudenten Informatiekunde van de Universiteit van Amsterdam komen met een oplossing met voordelen voor alle betrokkenen. De oplossing, genaamd ‘Vlieg Bewust’, gaat uit van een maatschappelijk verantwoorde benadering van de consumenten en leveranciers (luchtvaartmaatschappijen).

Het Vlieg Bewust Programma is in de basis een ranglijst waarop luchtvaartmaatschappijen kunnen scoren op milieu- en geluidsaspecten. De ranglijst zal maandelijks gepubliceerd worden op www.vliegbewust.nl. De plaats van de luchtvaartmaatschappij op de ranglijst wordt beïnvloed door haar milieuvriendelijkheid, het aantal ontvangen klachten per vlucht en het correct opvolgen van opgelegde vluchtpaden. Ieder kwartaal ontvangt de koploper van dat kwartaal de Vlieg Bewust Award en de gunst om 3 maanden lang het Vlieg Bewust Label te voeren op vliegtickets.

Het Vlieg Bewust Programma maakt de consument bewust van de overlast die een vlucht kan bezorgen. Tegelijkertijd geeft het de consument de mogelijkheid daar direct invloed op uit te oefenen door te kiezen voor een Vlieg Bewust luchtvaartmaatschappij. Indirect geeft het hiermee de omwonenden van Schiphol extra invloed op de problematiek waarmee zij kampen.

De oorsprong van het programma ligt in San Francisco. Het ‘Fly Quiet’ programma concentreerde zich daar succesvol op het verminderen van geluidsoverlast. Soortgelijke programma’s zijn vervolgens overgenomen door verschillende grote luchthavens. Het Vlieg Bewust programma is een aanpassing op het originele ‘Fly Quiet’ programma. Het voorstel is aangepast op de lokale situatie rondom Schiphol, en neemt verschillende milieu-aspecten mee bij de beoordeling van de verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Kort samengevat kunnen de volgende voordelen verwacht worden bij het toepassen van het Vlieg Bewust programma;

  • De effecten van vluchten worden transparanter.
  • De consument wordt gestimuleerd om bewust te kiezen voor stillere en groenere vluchten.
  • Luchtvaartmaatschappijen worden beloond voor stil en milieubewust vliegen.
  • Omwonende krijgen een stem. Hun mening zal direct van invloed zijn op de ranglijst van luchtvaartmaatschappijen.
  • Bij vermindering van de overlast krijgt Schiphol de mogelijkheid om uit te breiden.

Voor meer informatie over dit voorstel zie www.vliegbewust.nl of mail met info@vliegbewust.nl.

Theo Bakker, Erik Koster, Nicole Mulders, Jelle Prins


 

Bron: AllePersberichten.nl

home...