Kamervragen over "mosquito"

Redactie, 4 februari 2008 Foto: Rhine Group

In een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin antwoord op vragen van het kamerlid Leijten (SP) over de problemen rond jongerenplekken. Het gaat hierbij over de inzet van de mosquito.

Het SP kamerlid vroeg wat het oordeel van de minister is over de mogelijke trend om Mosquito’s in te zetten om hangjongeren te weren uit een gebied en of de minister dit een effectief middel vindt om overlast tegen te gaan.

Foto:Rhine Group

Het is de minister bekend dat in verschillende gemeenten (onder meer Rotterdam) gebruik wordt gemaakt van zgn. Mosquito’s om overlast door jongeren tegen te gaan op bepaalde locaties. Het spreekt vanzelf dat dit instrument niet bedoeld is voor de buitenspeelruimte voor jongeren.

minister wil nader onderzoek

Over de voor- en nadelen en de effectiviteit van dit instrument is nog weinig bekend volgens de minister. Daarom zal eerst nader onderzoek naar het gebruik van Mosquito’s moeten worden gedaan. De indruk bestaat dat het instrument effectief kan werken om jongeren van een bepaalde locatie weg te krijgen.

overlast en wettelijke grondslag

De meeste ouderen kunnen het hoogfrequente geluid niet horen. Het is echter ook goed mogelijk dat door het gebruik overlast ontstaat voor mensen voor wie het niet bedoeld is, maar die wel het geluid kunnen horen zoals kleine kinderen. Bovendien is het de vraag of er een voldoende wettelijke grondslag voor bestaat tegen de achtergrond van de artikelen 10 (persoonlijke levenssfeer) en 11 van de Grondwet (onaantastbaarheid van het lichaam). Daar zal nader naar gekeken worden. De minister zal bezien of de commissie «Veiligheid en persoonlijke levenssfeer», die door de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 7 december 2007 is ingesteld (Stcrt. 244), deze casus kan betrekken bij haar werkzaamheden.

veel toegepast

Volgens de PZC hangen in Nederland driehonderd Mosquito's in zestig gemeenten. Dat meldt de fabrikant van het apparaat, Rhine Consulting uit Woerden. In het Verenigd Koninkrijk is de Mosquito eveneens succesvol. Daar hangen er al drieduizend.

reactie leverancier

Volgens de website van de leverancier is volgens door hen ingewonnen juridisch advies in Nederland geen wetgeving bekend op basis waarvan plaatsing en gebruik van de Mosquito bij voorbaat aan beperkingen of vergunningen onderhevig zou zijn. Er zijn bij de leverancier geen situaties bekend waar de plaatsing van Mosquito's tot problemen van juridische aard of tot optreden van overheidsinstanties heeft geleid.

Ten tijde van de introductie in het Verenigd Koninkrijk heeft de fabrikant juridisch advies ingewonnen om toepassing van de Mosquito te toetsten aan de Britse Human Rights Act en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).  TNO Industrie & Techniek heeft de Mosquito® Mark II al in 2006 getest en bevestigt, dat ook op korte afstand van het systeem niet voor gehoorschade gevreesd hoeft te worden.

Op 28 november 2007 heeft de Zwitserse Bundesrat naar aanleiding van vragen uit het parlement een verzoek om een verbod van de Mosquito afgewezen, daarbij onder andere argumenterend dat een dergelijk verbod de grondrechten van belanghebbenden zou aantasten. De Bundesrat concludeerde verder dat de Mosquito geen gevaar van gehoorschade oplevert en geen inbreuk pleegt op de rechten van dieren, kinderen, de lichamelijke integriteit in zijn algemeen en het recht op vergadering. De Bundesrat betrok in zijn oordeel dat lokale overheden over voldoende maatregelen beschikken regulerend met betrekking tot de plaatsing van Mosquito's op te treden.

In een toenemend aantal Gemeenten wordt op basis van een B&W Besluit tot plaatsing overgegaan. Voorbeeld: Gemeente Amersfoort. Ook hier heeft een toetsing aan het EVRM plaatsgevonden.

Het Weekblad Binnenlands Bestuur (Kluwer) wijdt in het nummer van 14/12/2007 (Nr 50) een uitgebreid artikel aan de juridische aspecten rond plaatsing van de Mosquito door Gemeenten. De hierin genoemde overwegingen spelen specifiek in geval van plaatsing door een overheidsinstantie die t.o.v. haar burgers een bijzondere verantwoordelijkheid heeft.

Op basis hiervan gelden ook voor woningcorporaties, scholen en bedrijven in principe geen beperkingen t.a.v. de inzet van de Mosquito.

Het verspreiden van geluid kan echter per Gemeente aan bepaalde regelgeving en beperkingen (APV = Algemene Plaatselijke Verordening) onderhevig zijn. Hierbij speelt meestal de mate van overlast die hierbij wordt veroorzaakt een rol. Ook bij inzet van de Mosquito dient daarom in redelijkheid met belangen van anderen rekening te worden gehouden en dienen de door ons geadviseerde installatie- en gebruiksvoorschriften te worden opgevolgd en de in het sociale verkeer gangbare normen te worden gerespecteerd. Verkeerd gebruik van de Mosquito zou - evenals sommige andere maatregelen die tegen hangjongeren genomen zouden kunnen worden - als onrechtmatig kunnen worden beschouwd, waartegen op basis van de AVP zou kunnen worden opgetreden. Van een dergelijke situatie zijn ons echter op dit moment ook geen voorbeelden bekend.

De Mosquito biedt door haar werkingsprincipe en verschillende mogelijkheden voor plaatsing en afstelling hinder voor passanten en omwonenden uit te sluiten. Zeker wanneer plaatsing op of nabij de openbare weg plaatsvindt adviseert de leverancier in ieder geval vooraf overleg met politie of gemeente. Voor levering aan particulieren stelt de leverancier dit als voorwaarde.

Google  
 

Bronnen: Parlando, 11-2-2008 nr. 1196, PZC, website Rhinegroup

home...