Doekoffer over de impact van geluid en lawaai

Provincie Antwerpen, 15 april 2008

In het kader van het fuifbeleid introduceert de Vlaamse provincie Antwerpen de doekoffer, met als thema

Amai, mijn (h)oren

Steeds meer jongeren lopen risico op gehoorschade. De enige manier om hen hiervan bewust te maken is preventie. Daarom werd de educatieve koffer 'Amai, mijn horen' ontwikkeld. Deze koffer, voor jongeren tussen 12 en 18 jaar, kan zowel door het jeugdwerk als het secundair onderwijs gebruikt worden. Op een ludieke, speelse en interactieve manier worden jongeren zich bewust van wat lawaai is en de gevolgen ervan.

Geluid werkt met momenten aanstekelijk. Het bezorgt je dan een goed humeur, maar het heeft ook zijn negatieve kantje. Als geluid lawaai wordt, lopen onze oren en dus ook ons horen, gevaar. Omdat lawaai went, wordt de gehoorschade pas later duidelijk, als het al te laat is.

Het Veiligheidsinstituut en de Jeugddienst van de provincie Antwerpen en de dienst Gezondheid van de provincie Oost-Vlaanderen sloegen de handen in elkaar om in samenwerking met de vzw AHOSA (Anders Horen door Spraakafzien) en productiehuis Impressantplus de uitleenkoffer 'Amai, mijn horen!' voor 12 tot 18-jarigen te ontwikkelen. Op een ludieke, speelse en interactieve manier worden jongeren zich bewust wat lawaai is en de gevolgen ervan.

De doekoffer bevat:

  • een gehoortest die de spelers confronteert met hun reële gehoorsituatie
  • 'Laat maar horen', een interactief spel met doe-opdrachten, om gehoorschade te voorkomen
  • 'De slag om de decibels', een quiz, die vooral informeert
  • een reeks lessuggesties bij het gebruik van de koffer in het onderwijs
  • 'Daisy Bell', een hoofd met ingebouwde decibelmeter om het volume van bijvoorbeeld een mp3-speler te meten

Scholen en het jeugdwerk kunnen deze koffer gratis ontlenen.

home...