'Gebiedsgericht geluidbeleid' in gemeente Aalten

Persbericht gemeente Aalten, 10 oktober 2008

De commissie Ruimtelijke Ordening, Openbare Werken en Milieu heeft tijdens haar vergadering ingestemd met de nota 'gebiedsgericht geluidbeleid'. Met deze nota wil de gemeente Aalten bestaande gebieden beschermen tegen toenemende geluidbelasting. Hierdoor wordt de kwaliteit van een gebied beschermd of, indien nodig, verbeterd. De nota ligt vanaf donderdag 16 oktober vier weken ter inzage. Na het verwerken van ingekomen reacties wordt de nota ter vaststelling voorgelegd aan de raad.

Het geluidbeleid probeert vooral bewoners van woningen en natuurgebieden te beschermen zonder uitbreiding van bedrijvigheid te belemmeren. Per gebied of locatie wordt de kwaliteit op het gebied van geluid vastgelegd. Dit geeft duidelijkheid als het gaat om bijvoorbeeld vergunningverlening en procedures op het gebied van ruimtelijke ordening.

Uitvoering
Bij het verlenen van milieuvergunningen en procedures op het gebied van de ruimtelijke ordening, is het geluidbeleid uitgangspunt bij de beoordeling van de geluidkwaliteit. Dit beleid is bindend. Dat betekent dat de gemeente rekening houdt met de geluidkwaliteit van het gebied. Verslechtering van de bestaande geluidkwaliteit wordt zoveel mogelijk tegengegaan. Uiteraard moet de kwaliteit binnen de grenzen van de wet- en regelgeving blijven. Het beleid is ook een hulpmiddel om de motivering van besluiten eenduidiger en makkelijker te maken. Verder maakt het geluidbeleid voor inwoners en bedrijven duidelijk wat de geluidkwaliteit is in een bepaald gebied.

Overleg overkoepelende organisaties
Het gebiedsgerichte geluidbeleid is voor een groot deel in regionaal verband opgesteld. Daarbij zijn bijvoorbeeld definities, gebiedstypen en normen grotendeels afgestemd tussen de Achterhoekse gemeenten. Daarnaast is gecommuniceerd met overkoepelende (belangen)organisaties zoals LTO, VNO-NCW Achterhoek, Gelderse Milieufederatie, Recron, Provincie Gelderland, VROM-inspectie, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Geldersch Landschap, Stichting Natuur en Milieu, Regio Arnhem, Regio Stedendriehoek, Regio Twente en MKB regio Oost.

Geluidbeleid gaat uit van leefomgevingkwaliteit
De beleving van geluid is subjectief. Wat de een mooi vindt, is voor een ander herrie. Ook het volume speelt een rol. Als geluid de achtergrond overstijgt, kan dit leiden tot hinder. Door geluid te vatten in normen, wordt geprobeerd deze hinder te voorkomen dan wel te beperken. Normen zijn nationaal opgesteld en worden uitgedrukt in decibel oftewel dB(A). Hiermee wordt geluid meetbaar gemaakt. Ondanks dat normen zoveel mogelijk rekening houden met het voorkomen van hinder, kan er toch hinder ontstaan. Echter, de lokale omgeving is niet overal hetzelfde. In een rustige omgeving kan geluid al gauw als hinderlijk worden ervaren, ondanks dat de norm wordt gehaald. Steeds meer wordt gekeken naar de relatie tussen norm en de kwaliteit van de leefomgeving. Het geluidbeleid gaat uit van deze leefomgevingkwaliteit.

Bron: Website gemeente Aalten

home...