Wetswijziging voorkomt verplaatsing circuit Zandvoort

Provincie Noord-Holland, 3 oktober 2008

Het kabinet zal uiterlijk aanstaande maandag een brief aan de Tweede Kamer versturen met daarin het verzoek de wettelijke geluidsregels die gelden voor de circuits van Assen en Zandvoort in overeenstemming te brengen met de jurisprudentie. Dit betekent dat het aantal dagen die de jurisprudentie toekent, namelijk 12, ook zo wettelijk worden geregeld. Hiermee is de economische noodzaak om het circuit van Zandvoort op korte termijn te verplaatsen van de baan.

Gedeputeerde Hooijmaijers is zeer tevreden met dit voorstel en ziet uit naar de definitieve wetswijziging waarmee de 12 UBO-dagen (dagen met uitzonderlijke bedrijfsomstandigheden) worden vastgelegd. Naar verwachting zal de wet in 2010 aangepast zijn. “Voor de korte termijn was het van tweeën één: of verhuizen van het circuit of het wettelijk vastleggen van de 12 UBO-dagen. Met dit besluit zorgt het kabinet ervoor dat de onzekerheid van de afgelopen jaren over deze dagen ten einde komt”, aldus Hooijmaijers. Op het moment dat de wet is aangepast krijgt de provincie de mogelijkheid om de vergunning voor maximaal 12 UBO dagen te gaan verlenen.

Aanleiding

In 2007 hebben Gedeputeerde Staten, op verzoek van verantwoordelijke gedeputeerde Ton Hooijmaijers, een brandbrief gestuurd aan het kabinet. De aanleiding voor de brief was de vernietiging van de Raad van State van een door de provincie toegekende vergunning aan het Circuit Park Zandvoort. In die brief kaartten zij aan dat er duidelijkheid moest worden verschaft over de toekenning van het aantal UBO-dagen, de zogenaamde dagen waarin normale geluidgrenzen mogen worden overschreden.

De lange termijn

Inmiddels zijn ook de resultaten van de ideeënconsultatie van de verschillende marktpartijen ontvangen. Uiteindelijk hebben zeven partijen gereageerd. Deze ideeën worden meegenomen in de Structuurvisie. Het idee van verplaatsing is dus voor de lange termijn niet van de baan. Hooijmaijers: “Alle inzendingen zullen door Gedeputeerde Staten in het kader van de Structuurvisie meegenomen worden in de uiteindelijke afwegingen voor de lange termijn.” Bij de te maken afwegingen rond woningbouw, de toekomst van de badplaats Zandvoort en de economische problematiek in de kop van Noord-Holland zal de positie van het circuit bekeken worden. Uiteindelijk beslissen Provinciale Staten over de Structuurvisie.

Huidige geluidsregimes

Er bestaat onduidelijkheid over de geluidsregels waaraan de circuits van Zandvoort en Assen moeten voldoen. Op beide circuits is het geluidsregime van toepassing dat geldt voor grote industriële inrichtingen. In de jurisprudentie is aanvaard dat de provincie ontheffing kan verlenen aan deze inrichtingen om maximaal 12 dagen per jaar activiteiten uit te voeren die meer geluid veroorzaken dan de normale geluidgrenzen. Aangezien circuits een ander karakter hebben dan industriële inrichtingen is er onduidelijkheid ontstaan over wat bij circuits als uitzonderlijke bedrijfsactiviteiten moet worden gerekend.

Vervolg

Gedeputeerde Staten zullen, als het zover is, welwillend tegenover de vergunningverlening staan. “Wij zijn voornemens om, zodra de wet is aangepast en het Circuit Park Zandvoort een vergunningaanvraag indient, in de lijn van onze eerdere vergunningverlening positief te reageren”, aldus een tevreden Ton Hooijmaijers.

Bron: Persbericht Noord-Holland, met dank aan Robert Herik

 

home...