Computermodel geeft echografie een beter beeld

Promotieonderzoek Ir. Koos Huijssen, TU Delft, 14 oktober 2008

Artsen gebruiken echografie of ultrageluid om een beeld te krijgen van de organen en inwendige structuren van het menselijk lichaam. Aan de TU Delft ontwikkelde onderzoeker Koos Huijssen een computermodel dat het geluidsveld van verbeterde ontwerpen voor echografie-apparatuur doorrekent en laat zien. Het computermodel kan een enorme hoeveelheid data aan en draait zowel op een desktop PC als op een parallelle supercomputer. Het Erasmus Medisch Centrum gebruikt in samenwerking met Oldelft Ultrasound het programma om een nieuwe echografiesonde te ontwerpen.

Een computermodel dat de verspreiding van ultrageluid goed voorspelt, daarnaar zocht Koos Huijssen bij de Technische Universiteit Delft. Ultrageluid of echografie heeft de laatste tien jaar een aanzienlijk verbeterde beeldkwaliteit gekregen door het gedeeltelijk benutten van de niet-lineaire verstoring van de akoestische golfvoortplanting. Hierdoor kwam echografie voor een grotere groep patiënten beschikbaar.

Meer verbetering is mogelijk door het optimaliseren van de echografie-apparatuur, de sonde die het ultrageluid genereert en opvangt, en de beeldvormingsmethodiek. Een computermodel dat de verspreiding van ultrageluid goed voorspelt is daarbij essentieel. Huijssen ontwikkelde op een STW-project een model dat berekeningen uitvoert over een driedimensionaal gebied dat veel groter is dan met bestaande computermodellen mogelijk is.

Een belangrijke uitdaging voor zo'n model is de enorme complexiteit van het probleem en het beheersen van de benodigde geheugen- en rekencapaciteit. Het in samenwerking met VORtech Computing ontwikkelde computermodel heeft uitstekende prestaties. Momenteel gebruikt het Erasmus Medisch Centrum in samenwerking met Oldelft Ultrasound het programma voor het ontwerpen voor een nieuwe echografiesonde.

Bron: Website Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

home...