Stank- en geluidsoverlast door stroomstoringen mestvergistingsinstallatie van Kimman

Nieuwsbericht Gemeente Coevorden, 6 augustus 2008

De gemeente ontvangt sinds donderdag klachten over zowel stank- als geluidsoverlast die wordt geproduceerd door de mestvergistingsinstallatie van melkveebedrijf Kimman aan het Alte Picardiekanaal in Coevorden. Door meerdere stroomstoringen is het bedrijf genoodzaakt overtollig gas af te fakkelen (verbranden) en/of af te blazen. Het affakkelen zorgt voor een overschrijding van de geluidsnormen zoals opgenomen in de milieuvergunning. Het afblazen zorgt voor stankoverlast.

In de mestvergistingsinstallatie wordt mest, samen met een aantal andere stoffen, omgezet in biogas. Dit biogas wordt door een Warmte Kracht Koppeling omgezet in groene stroom en warmte. Het grootste gedeelte van deze groene stroom wordt geleverd aan het elektriciteitsnet van Essent.

Door meerdere stroomstoringen zijn donderdag problemen ontstaan in het vergisten van de mest en het afzetten van de stroom op het elektriciteitsnet. Omdat het vergisten niet zomaar kan worden stilgelegd, ontstaat een overschot aan gas. Dit gas kan op twee manieren worden afgevoerd: door af te fakkelen en/of af te blazen. Dit veroorzaakt respectievelijk geluids- en stankoverlast. Op dit moment is het bedrijf bezig het vergistingsproces weer op orde te brengen. Naar verwachting worden deze week (32) nog twee maal per dag overtollige gassen afgefakkeld.

De gemeente onderzoekt of volgens de verleende vergunningen wordt gewerkt. Ook heeft de gemeente een extern bureau opdracht gegeven om te onderzoeken of de uitgestoten stoffen van de vergistingsinstallatie gevolgen voor de omgeving hebben. Tegelijkertijd onderzoekt dit bureau de oorzaak van de storingen. Vooralsnog heeft de gemeente, mede door de metingen die al zijn verricht, geen reden om de installatie stil te leggen.

Bron: Gemeente Coevorden

home...