E.ON maakt aanpassingen aan centrale vanwege bromtoon

Milieudienst Rijnmond en E.ON, 8 juli 2009

Uit onderzoek van het NLR blijkt dat de bron van de bromtoon in Ommoord en Schollevaar te vinden is in de E.ON-elektriciteitscentrale. Een dergelijk bericht stond al een jaar geleden (april 2008) in Geluidnieuws.

Voorlichtingsbijeenkomst

Op 7 juli vond 's avonds een voorlichtingsbijeenkomst plaats in het bedrijfsrestaurant van E.ON in Capelle aan den IJssel, gelegen naast de elektriciteitscentrale. Onderwerp van gesprek: de belangrijkste conclusies van het onderzoek dat het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). Deze voerde in maart van dit jaar onderzoek uit naar de bron van de bromtoon rondom de electriciteitscentrale. Over dit geluid ontvangt de DCMR Milieudienst Rijnmond sinds 2007 vanuit de wijken Ommoord (Rotterdam) en Schollevaar (Capelle aan den IJsssel) regelmatig klachten.

Belangrijkste conclusies

E.ON en de DCMR presenteerden de belangrijkste conclusies uit het onderzoek dat het NLR in opdracht van E.ON en de DCMR uitvoerde. Uit het onderzoek blijkt dat de bron van de bromtoon te vinden is in de E.ON-electriciteitscentrale, ook wel RoCa genoemd. Al eerder bestonden bij de DCMR en E.ON het vermoeden dat de bromtoon, die zich met name in het stookseizoen manifesteert, van E.ON afkomstig zou zijn. De afgelopen jaren zijn diverse maatregelen getroffen, maar telkens niet met het gewenste resultaat. Verder onderzoek van NLR heeft nu nog specifieker kunnen aantonen waarin de oplossing gezocht moet worden. E.ON en de DCMR hebben recent gezamenlijk bekeken wat de volgende te nemen maatregelen kunnen zijn.

160 Hertz

De milieudienst DCMR heeft de laagfrequente toon die volgens RTV Rijnmond sommige mensen al 2 jaar uit hun slaap houdt, kunnen meten. Het gaat om een bromtoon van 160 Hertz. Het geluid is afkomstig uit de schoorstenen van de warmtekrachtcentrales RoCa 1 en 2. Volgens de DCMR heeft energiemaatschappij E.ON alle medewerking aan het onderzoek verleend.

De bromtoon wordt veroorzaakt door een diffuser in de schoorsteen die warme en koude lucht met elkaar mengt. Bij het opwekken van elektriciteit komt warmte vrij die weer gebruikt wordt om water te verwarmen voor de stadsverwarming.

Nieuwe aanpassingen aan de installatie

E.ON heeft beloofd aan het einde van de zomer de diffuser te verwijderen. Volgens het bedrijf heeft dit gevolgen voor het productieproces. De centrale verliest capaciteit en wordt minder flexibel.

Daarnaast heeft Eon toegezegd voortaan beter met de klagers te communiceren. In de afgelopen 2 jaar heeft het bedrijf amper iets van zich laten horen. Daar werden tijdens de bijeenkomst excuses voor aangeboden.

Eon hoopt dat na de aanpassing het probleem is verdwenen, maar een 100 procent garantie durft de onderneming niet te geven.

Eerdere maatregelen

In april 2008 meldde E.ON op de eigen website al dat, omdat er alleen klachten zijn als een ketel bij staat, is het geluid, naar het zich laat aanzien, het gevolg van resonantie uit de ketels van de centrale. Het geluid wordt veroorzaakt door kleine ketels die normaal gesproken zelden in bedrijf zijn, maar vanwege een revisie aan de hoofdketel tijdelijk vrijwel volcontinu moeten worden ingezet om aan de warmteproductie voor stadsverwarming te kunnen voldoen. Bij modificaties die in 2007 op de centrale zijn uitgevoerd, zijn diffusors in de rookgaskanalen geplaatst die van invloed kunnen zijn. Diffusors zijn mengers die ervoor zorgen dat de afgassen goed worden gemengd. Hiermee wordt voorkomen dat de schoorstenen door verschillen in warme/koude stroming krom gaan staan.

In april 2008 was de revisie aan de hoofdketel gereed, zodat E.ON meende dat het geluid substantieel zou afnemen. Dan zouden de kleinere ketels veel minder vaak hoeven worden ingezet. 

Bronnen: Via Nieuwsbank, RTV Rijnmond, E.ON

home...