"Lapmiddelen" voor betere akoestiek raadszaal Arnhem

Redactie, november 2009

Volgens een artikel in De Gelderlander voldoet de akoestiek in de Arnhemse raadszaal geheel niet. Na een verbouwing van negenhonderdduizend euro, is de akoestiek van de Arnhemse raadszaal "belabberd". aldus de krant. In 2009 werd er, volgens het jaarverslag van de gemeente, 361.000 euro besteed aan de verbouwing van de raadszaal.

Op 9 februari ging de Arnhemse gemeenteraad proefdraaien met de nieuw ingerichte raadszaal en commissiekamers.

Volgens de Gelderlander zal 60 m2 doek het geluid kunnen verbeteren. Deze doeken zouden ervoor moeten zorgen dat de geluidsgolven niet reflecteren tegen het balkon en tegen de marmeren wanden.  De kosten die hiermee gemoeid zijn, zijn 13.000 euro. Deze zijn volgens Omroep Gelderland uitgetrokken om te zorgen dat raadsleden elkaars woorden weer kunnen verstaan. Het geld zou nog resteren van de verbouwing.


De nieuwe raadszaal van Arnhem met tafels in cirkelvorm op een 'speels' tapijt, met daarop het geschreven woord van de raadsleden. foto: Marketingfacts, Marco Derksen onder de CC-BY-SA licentie.

Al bij de eerste vergaderingen in de verbouwde raadszaal, dit voorjaar, bleek volgens het artikel in De Gelderlander dat raadsleden grote moeite hadden elkaar te verstaan. De nieuwe vloerbedekking en een andere opstelling van het meubilair zou zorgen voor een zogenoemde 'flutterecho'. 

Adviseur luidsprekerinstallatie aansprakelijk gesteld

In een brief aan de gemeenteraad gaan B&W in op de problemen. Het Programma van Eisen (vastgesteld 23 april 2007) voor de nieuwe raadszaal stelde wel eisen aan de microfoonopstelling, maar ging niet in op de akoestiek en de wijze van geluidversterking. Aan de externe adviseur is tijdens de voorbereiding van de verbouwing gevraagd hoe een geluidsinstallatie te maken in de raadzaal. De adviseur heeft een offerte aangeboden en deze offerte is vervolgens gerealiseerd. De verwachting was dat de nieuwe geluidsinstallatie prima zou werken, achteraf blijkt echter dat de geluidsinstallatie onvoldoende is en naar aanleiding hiervan hierop is de adviseur door B&W aansprakelijk gesteld. De adviseur heeft aangegeven dat indien de akoestiek in orde is, de aangeboden geluidsinstallatie ook goed zal functioneren.

Een tweede adviseur heeft de oplossing met de doeken voorgesteld. Door B&W wordt bekeken hoe dit voorstel ingevuld kan worden met behoud van de kwaliteit van de marmeren wand door een losstaand kleiner scherm voor de marmeren wand te plaatsen en aanvullend akoestisch plaatmateriaal te monteren langs de balustrade en het plafond.

Bronnen: De Gelderlander. Foto: Flickr, Jaarverslag 2009 Gemeente Arnhem, Omroep Gelderland, Brief van B&W aan de gemeenteraad

home...