Europees Parlement wil aanscherping bandeneisen

VVD, 2 december 2008

Het Europees Parlement heeft een voorstel van de Europese Commissie voor maximum geluidsnormen voor banden voor personenauto's en vrachtwagens verder aangescherpt. Met name voor Nederland is dit goed nieuws. Grote steden worstelen rond verkeersaders met overschrijdingen van de maximale geluidsnormen voor de omwonenden.

Op dit moment liggen de limieten van banden tussen de 74 en 79 decibel. In het voorstel dat op 2 december is aangenomen in het Parlement wordt dit verlaagd met gemiddeld 5 decibel. Toine Manders, bedenker van het voorstel: "Een verlaging van 5 decibel is een kwart minder lawaai. In Nederland zou voor meer dan 2 miljard euro moeten worden geïnvesteerd om te voldoen aan de maximale geluidsbelasting voor woningen (68 decibel): met de Europese maatregelen pakken we de bron van de geluidsoverlast aan".

Peter Smit (wethouder verkeer en milieu van Den Haag) is verheugd met de stemming in het Parlement. "Dit is duidelijk een stap in de goede richting. Het is belangrijk om alle nieuwe, technologische mogelijkheden te benutten om het verkeerslawaai terug te dringen."

Omdat veel personenvoertuigen niet met de juiste bandenspanning rijden, waardoor brandstofverbruik en de geluidsoverlast sterk stijgen, worden alle personenvoertuigen vanaf 2011 uitgerust met een bandendrukmeter. Stabiliteitsprogramma's zoals ESP worden ook standaard geïnstalleerd in auto's zodat ze bestuurbaar blijven als de auto in een slip komt.

Over twee weken beginnen de onderhandelingen tussen Commissie, Raad en Parlement. De Commissie en Raad hebben al aangegeven op hoofdlijnen in te stemmen met de positie van het Parlement.

Bron: Via Nieuwsbank

home...