Storend geluid MRI-scanner geanalyseerd

Rijksuniversiteit Groningen, 12 december 2008

Southwestern Medical center Op 12 december 2008 promoveerde Rizzo Sierra op het proefschrift "Magnetic Resonance Imaging (MRI) acoustic noise: estimation, characterization and reduction"

Met een MRI-scan is het mogelijk om actieve gebieden in de hersenen te lokaliseren en daardoor eventuele problemen te diagnostiseren. Het geluid van de scanner kan echter de hersenactiviteit beïnvloeden. Vooral bij de bestudering van het gehoor kan het scannergeluid storend zijn voor een precieze diagnose. Carlos Rizzo Sierra richtte zijn promotieonderzoek op het analyseren en modelleren van dit stoorgeluid, zodat dit in de toekomst verminderd kan worden.

Om het gegenereerde geluid te analyseren modelleerde hij de MR-scanner als een elektro-akoestisch systeem, dat een geluidsdruk genereert die evenredig is met de tijdafgeleide van de input-gradient-stromen. Hij bepaalde de overdrachtsfunctie van een MR-scanner voor twee verschillende input-specificaties. Omdat fMRI vaak gebruik maakt van zogenaamde echo planar imaging (EPI) pulsreeksen is de schatting van de akoestische respons op een EPI-pulsreeks een nuttige test van de bruikbaarheid van de methode.

Rizzo Sierra ontwikkelde daarna een methode om het akoestische lawaai te reduceren, gebaseerd op de lineaire systeemtheorie: destructieve interferentie van resonantie-frequenties. Hiermee werden geluidsniveaureducties bereikt van 10 dB. Verder richtte hij zich op een kwantitatieve aanpak van de luidheidsreductie. Daartoe deed hij fysische en subjectieve metingen aan scannergeluid. In een psychofysisch experiment werd de luidheid van het EPI-geluid gelijkgesteld aan de luidheid van een tertsband roze ruis. Vervolgens bestudeerde hij het gedrag van een MRI-systeem in een praktijkomgeving. Daartoe deed hij akoestische metingen in zes punten binnen en buiten de kern van de scanner, waarmee hij de kwalitatieve en kwantitatieve effecten van de positie en omgeving op de overdracht kon onderzoeken.

Carlos Rizzo Sierra (Colombia, 1976) studeerde natuurkunde aan de technische universiteit Santander in Colombia. Hij voerde zijn promotieonderzoek uit bij de afdeling Biomedische Technologie en het Neuro Imaging Center binnen de Research School for Behavioral and Cognitive Neuroscience (BCN).

Bron: Via Nieuwsbank

home...