Anti-hagelkanonnen weer in gebruik

Nieuwsbericht gemeente Borsele, 9 april 2009

Met het aanbreken van de lente is ook het fruitseizoen voor dit jaar weer begonnen. Dat betekent dat de, momenteel negen, in de gemeente Borsele geplaatste anti-hagelkanonnen in de periode april tot en met oktober in gebruik kunnen worden gebracht bij naderende hagelbuien. De fruittelers willen op deze manier hagelschade aan hun boomgaarden (bloesem of, later in het seizoen, de oogst) voorkomen.

Het gebruik van een anti-hagelkanon houdt in dat gedurende maximaal een half uur vóór een hagelbui het apparaat knallen produceert met tussenpozen van zes à zeven seconden. Hiermee wordt getracht de luchtlagen in beweging te brengen, zodat er geen hagelstenen gevormd kunnen worden. De neerslag zal dan veranderen in natte sneeuw of regen.

De gemeente zal door middel van controle toezien op naleving van zo minimaal mogelijk gebruik en overeenkomstig de voorschriften. In de voorschriften is opgenomen dat het anti-hagelkanon voorzien moet zijn van demper, waardoor de geluidbelasting met zeven tot tien dB(A) afneemt.

Bron: Website gemeente Borsele; zie ook: Hagelkanonnen toegestaan via activiteitenbesluit (bericht Geluidnieuws mei 2008)

home...