ProRail vermindert geluidsoverlast overwegen

Nieuwsbericht ProRail, april 2009

Wanneer een trein een overweg nadert, wordt het wegverkeer onder andere door een belgeluid gewaarschuwd. Deze beveiliging is met name bedoeld voor de veiligheid van het langzame verkeer (voetgangers en fietsers). Bij de ontwikkeling van het specifieke belgeluid is bovendien rekening gehouden met de slechthorende medemens. Belangrijk is dat de overwegbel duidelijk boven het omgevingsgeluid moet uitkomen. Vergelijk het met de sirene die de 1e maandag van de maand om 12.00 uur hoorbaar is (moet zijn). Evenals deze sirene heeft ook de overwegbel een alarmfunctie en moet hoorbaar zijn.

Sinds er overwegen met bellen zijn zijn er ook klachten van omwonenden over het geluidsniveau. Begin jaren ’80 van de vorige eeuw heeft het ministerie van Verkeer & Waterstaat onderzoek laten doen naar het geluidsniveau dat de toenmalige elektromechanische bel produceerde. De uitkomst was dat de bel maar net voldeed aan de eisen. Ten gevolge van dit gegeven en doordat de elektromechanische bel steeds moeilijker leverbaar werd, is door ProRail besloten een elektronische variant te gaan ontwikkelen. Vanaf 1992 is deze beschikbaar en successievelijk in het land geïmplementeerd. 

Deze nieuwe elektronische overwegbellen blijken hier en daar tot overlast te leiden. Omwonenden geven aan dat de nieuwe bel harder en scheller overkomt dan de oude elektromechanische bel. ProRail zoekt naar mogelijkheden om enerzijds de hinder, die omwonenden ondervinden, te reduceren en anderzijds de veiligheid voor de weggebruiker te waarborgen. Hierbij zal de veiligheid altijd de hoogste prioriteit hebben.

ProRail gaat een ontwikkeling starten die voorziet in een overwegbel die zelf het omgevingslawaai meet en daar een standaard aantal dB(A)’s aan toevoegt. Bij veel omgevingslawaai (overdag) zal de bel meer geluid produceren dan bij weinig omgevingslawaai (nachtelijke uren). ProRail verwacht hier veel van en is ervan overtuigd dat deze bel de overlast voor omwonenden zal wegnemen. Naar verwachting zal de nieuwe bel begin 2010 beschikbaar komen.


Bron: Website ProRail

home...