Concreet geluidsniveau nodig voor handhaving gebedsoproepen

Gemeente Tilburg, 27 maart 2009

Het gemeentebestuur van Tilburg vraagt de gemeenteraad om een aanscherping van het artikel in de Algemene Plaatselijke Verordening over geluidhinder door oproepen tot gebed. Handhaving van het artikel is momenteel onmogelijk.

Op 16 maart 2009 nam de gemeenteraad van Tilburg een artikel aan over aanpassing van de APV. Dit naar aanleiding van door buurtbewoners ervaren overlast van klokgelui aan de Ringbaan West om 7.15 uur. Met een door de raad ingebracht amendement is het verboden om van 23.00 uur tot 07.30 uur door middel van klokgelui dan wel op andere wijze op te roepen tot gebed, in de zin van artikel 10 Wet Openbare Manifestaties, wanneer omwonenden hiervan aantoonbaar geluidsoverlast ondervinden.

aantoonbaar geluidsoverlast

Het college stuitte daags na het vaststellen van het artikel door de raad op praktische problemen met dit amendement. In het nieuwe artikel wordt gesproken van "aantoonbaar geluidsoverlast" in plaats van een concreet geluidsniveau. Een dergelijk concreet geluidsniveau stond in het oorspronkelijke collegevoorstel, maar niet in de definitieve versie van het amendement.

Het college stelt dat het artikel praktisch niet uitvoerbaar is zonder een concreet gedefinieerd geluidsniveau dat niet overtreden mag worden. Anders ontbreekt een meetbare grond op basis waarvan handhaving mogelijk is.

De nieuwe APV is op 27 maart 2009 in werking getreden. Buurtbewoners hebben inmiddels laten weten dat zij om 7.15 uur klokgelui hoorden. Bij het Centraal Meldpunt van de gemeente zijn hier ook klachten over binnen gekomen. De gemeente wil nu echter met handhaving wachten totdat zij een uitvoerbaar artikel heeft. Het college kaart het onderwerp zodoende binnenkort weer bij de gemeenteraad aan. In het snelste geval zou er dan in de raad van 20 april een nieuw besluit over genomen kunnen worden.

Het probleem van het klokgelui in Tilburg speelt al meerdere jaren.

Google
 

Bron: Website Gemeente Tilburg

home...