Geluidseisen bij balansventilatie

UNETO-VNI, 16 oktober 2009

UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie van de installatiebranche, vindt dat een opleveringsinspectie nodig is om problemen met (balans-)ventilatiesystemen in woningen te voorkomen.

De organisatie betreurt het, dat het ministerie van VROM, ondanks jarenlang aandringen van UNETO-VNI, pas recent heeft toegezegd om eisen te stellen aan bijvoorbeeld het geluidsniveau van deze installaties. UNETO-VNI reageert hiermee op de berichtgeving over problemen in diverse nieuwbouwprojecten met (balans-)ventilatiesystemen.

De in diverse projecten geconstateerde problemen met (balans-)ventilatiesystemen kunnen volgens UNETO-VNI worden voorkomen door bij oplevering van nieuwbouwwoningen ook de installaties op te leveren. Dat laatste gebeurt op dit moment nog zelden. Bij deze oplevering moet volgens de ondernemersorganisatie onder andere de ventilatiehoeveelheid en het geluidsniveau worden gemeten. De opleverinspectie moet VNI vervolgens ook helder worden vastgelegd voor bewoners en gemeenten.

Wat betreft het geluidsniveau, een van de meest genoemde klachten van bewoners, constateert UNETO-VNI dat zij al jaren pleit voor een geluidsnorm van 30 dB in de woning. De ondernemersorganisatie vindt het wrang om te constateren dat het ministerie van VROM pas recent heeft besloten om deze geluidsnorm binnenkort in het Bouwbesluit op te nemen.

Problemen met (balans-)ventilatiesystemen hebben deels ook te maken met onjuist gebruik van de installatie door bewoners. Daarom pleit UNETO-VNI voor een standaardprocedure bij oplevering waarbij de werking van het systeem wordt toegelicht en een duidelijke gebruiksinstructie wordt overhandigd. Voor bewoners heeft de organisatie inmiddels de website www.mijnhuisinstallatie.nl gelanceerd. Op deze site kunnen bewoners voor de technische installaties in hun woning een gebruiksinstructie op maat samenstellen of onderhoudstips raadplegen. Daarnaast wijst UNETO-VNI erop dat periodiek onderhoud van (balans-)ventilatiesystemen van groot belang is voor het goed functioneren Tot slot is UNETO-VNI van mening dat (balans-)ventilatiesystemen technisch gezien uitstekend kunnen functioneren, mits met zorg ontworpen en geïnstalleerd. Zij ziet dan ook geen enkel beletsel om dergelijke systemen in de nieuwbouw toe te passen.

Google
 

Bron: persbericht UNETO-VNI, via ANP

 

home...