Politie VS gebruikt geluid tegen demonstranten

Redactie, 10 oktober 2009

Tijdens G20 top in het Amerikaanse Pittsburgh gebruikte de politie een apparaat om met geluid demonstranten uiteen te jagen. Het apparaat maakt snerpende alarmsignalen en kan ook mondelingen instructies duidelijk overbrengen. De maximale range van het Long Range Acoustic Device (LRAD) is 3 kilometer. Op een meter afstand produceert het apparaat 130-140 meter. Het apparaat is draagbaar, en stond in Pittsburgh op een politievoertuig.

Volgens een artikel in Trouw, vonden de demonstranten het geluid "ondraaglijk". Witold Walczak, juridisch directeur van de Amerikaanse unie voor burgervrijheden, noemt het apparaat volgens het artikel in Trouw een militair wapen dat permanente gehoorbeschadiging teweeg kan brengen. Hij denkt dat het wel eens zou kunnen leiden tot rechtszaken wegens buitensporig geweld. Joel Kupferman, die als juridisch waarnemer met de demonstraties meeliep, is het daar mee eens. "Toen mensen zich terugtrokken en ze het bleven gebruiken was er sprake van het buitensporig gebruik van wapens", zei hij.

Volgens de fabrikant van het wapen is het potentiële volume van het apparaat en de hinder die demonstranten daarvan ondervinden teken dat het werkt. "Je moet je oren met je handen bedekken, zodat het lastig wordt om nog met spullen te gooien", zei hij. "De enige manier waarop het schadelijk is, is wanneer iemand er bij vol volume vlak voor staat."

Het appraat wordt ook gebruikt tegen piraten.

Akoestisch array

Volgens de American Technology Corporation is de LRAD een akoestisch array, dat is ontworpen om over lange afstanden een mededeling te doen, of een onmiskenbare waarschuwing te geven. Het maximale niveau volgens de fabrikant is 152 dB op 1 meter afstand.

Conventionele akoestische apparaten met hoge output hebben een halfbolvormige uitstraling, die de gebruikers en iedereen die zich achter de eenheid bevindt blootstelt aan zeer hoge geluidsdrukken.

Om het geluid te richten, gebruikt LRAD zeer efficiënte, aangepaste omvormers en is een bescheiden elektrisch vermogen nodig, namelijk minder dan 200 tot 400 watt, om volledige output te genereren.  Door het richtingeffect wordt het risico verminderd om personeel of randtoeschouwers aan bovenmatige audioniveaus bloot te stellen.

Het geluidsniveau achter de eenheid LRAD is meer dan 40 dB lager dan het geluid op de as. 

Bronnen: Trouw, atcsd

 

home...