Hogere bloeddruk in huis langs drukke weg

Nieuwsbericht Hartgenoten.nl, 15 september 2009

Wie langs een drukke weg woont, loopt meer kans een te hoge bloeddruk te hebben. Een op vier Europeanen wordt nu al blootgesteld aan ongezond veel verkeerslawaai. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek door Theo Bodin en collega's.

Wie veel aan verkeerslawaai wordt blootgesteld, ziet vaker zijn bloeddruk, hartslag en stresshormonen veranderen. Onderzoekers van het universitair ziekenhuis van Lund stelden vast dat verkeerslawaai van meer dan 60dB het risico op hoge bloeddruk met meer dan 25 procent doet stijgen. Boven 64 decibels is de kans zelfs 90 procent groot, al maken de onderzoekers hier enig voorbehoud omdat het aantal gevonden gevallen in deze categorie laag is.

Steeds meer Europeanen
De onderzoekers noemen de resultaten van hun studie zorgwekkend omdat een hoge bloeddruk de kans op een hartaandoening verhoogt. Steeds meer Europeanen zitten boven de risicogrens, merken de onderzoekers op. Een op vier Europeanen wordt gemiddeld (dag en nacht samen gerekend) aan meer dan 60dB verkeersdrukte blootgesteld. Opvallend in het Zweedse onderzoek is dat verkeerslawaai vooral bij jongeren en mensen van middelbare leeftijd tot problemen kan leiden. “Naarmate men ouder wordt, is het geluidseffect mogelijk minder belangrijk, of moeilijk op te sporen, in vergelijking met andere risicofactoren”, zegt Theo Bodin, die het onderzoek leidde. “Het zou ook kunnen dat de gevoeligheid voor lawaai varieert met de leeftijd.”

De Zweedse onderzoekers onderzochten 27.963 mensen in Scania in het zuiden van het land. Ze gingen na hoever ze van een drukke weg woonden, hoe sterk het verkeerslawaai was en of ze problemen ondervonden met hun bloeddruk. De resultaten van het onderzoek verschenen zopas in de medische publicatie Environmental Health.

Bronnen: Hartgenoten.nl, volledige artikel Environmental Health

home...