Gemeente Urk luidt noodklok over verruiming geluidsnormen windpark

Gemeente Urk, 17 september 2009

Minister Cramer heeft onlangs een voorstel tot wijziging van het besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer en het besluit omgevingsrecht (wijziging mileuregels windmolens) naar de Tweede Kamer en de commissie Vrom gestuurd. (Redactie: Zie hier het artikel in Geluidnieuws hierover; naast de normen voor racecircuits is er ook een bepaling in die windturbines uitzondert van de Wgh).

Met deze wijzigingen worden de normen voor geluid van windturbines aanzienlijk versoepeld. Het college van burgemeester en wethouders is daarover zeer verontrust en vraagt dringend aandacht voor de negatieve gevolgen voor mens en natuur door deze ongewenste verruiming van de geluidsnormen. Volgens het college is de wetswijziging op maat geschreven met als doel het geplande megawindpark van megalomane omvang vlakbij Urk te legaliseren.

Er zijn concrete plannen voor de bouw van het grootste windmolenpark van Nederland voor de kust van Urk. Een megawindmolenpark met ruim 80 (off-shore) windturbines met een piekhoogte van 200 meter. Het geplande windmolenpark zal niet alleen het beschermde dorpsgezicht ernstig aantasten, maar ook grote gevolgen hebben voor omwonenden en het milieu. Eén van de grootste problemen die een dergelijk megawindpark met zich meebrengt is de geluidsoverlast. Om deze problemen te omzeilen en het park voorafgaand aan alle reguliere (inspraak)procedures reeds te legaliseren heeft minister Cramer naar de mening van gemeente Urk er een spoedwet onopvallend doorgedrukt, zonder enige mogelijkheid tot inspraak voor omwonenden. Het college heeft inmiddels per brief de Vaste Kamercommissie gevraagd in te grijpen.

Bron: Via Nieuwsbank

home...