Raad van State: geluidzone rond vliegveld Eindhoven herzien

Nieuwsbericht Luchtvaartnieuws.nl, 5 augustus 2009

De geluidszone van vliegveld Eindhoven die vorig jaar is vastgesteld door Defensie en VROM deugt niet en moet opnieuw worden bepaald. In de tussentijd mag er worden gevlogen op basis van de geluidslimieten zoals die golden in 2007 met een klein aantal extra militaire en civiele vluchten. Dat heeft de Raad van State woensdag (5 augustus) besloten.

Onder meer de vereniging Belangenbehartiging Omwonenden Welschap (BOW) had beroep ingesteld tegen de vaststelling van de geluidszone rond het vliegveld.

Omdat er tot nu toe alleen een indicatieve geluidszone rondom het vliegveld lag, was een nieuwe aanwijzing nodig. Maar de omvang van de nieuwe zone moet beter worden gemotiveerd volgens de Raad van State, want die bepaalt voor een groot deel hoeveel vliegtuigen kunnen stijgen en landen op een vliegveld.

Defensie dringt al enige tijd aan op uitbreiding van de geluidszone van de militaire luchthaven Eindhoven. Het zou nodig zijn om in geval van nood F-16 toestellen op te kunnen vangen als andere militaire vliegvelden in Nederland dicht gaan. Volgens de Raad van State heeft Defensie die noodzaak onvoldoende aangetoond.

Bron: Luchtvaartnieuws.nl

home...