Oorsuizen in beeld met functionele MRI

Universiteit Groningen, 31 maart 2010

Op 31 maart promoveert dhr. C.P. Lanting aan de Faculteit Medische wetenschappen van de Universiteit Groningen op het proefschrift: Functional magnetic resonance imaging of tinnitus. Promotor is prof.dr. P. van Dijk.

Wie een avondje naar een concert gaat of naar de kroeg, heeft vaak achteraf last van een piep of suis in het oor. Dit verschijnsel wordt tinnitus genoemd. Iemand met tinnitus hoort geluiden als fluiten, suizen, piepen, brommen en zoemen. De geluiden kunnen hoorbaar zijn in één oor of in beide oren. In veel gevallen gaat tinnitus vanzelf over, maar soms is het permanent, en het verschijnsel komt vaak voor bij mensen die gehoorschade hebben. Bij oorsuizen is het moeilijk om vast te stellen waar de representatie van het geluid precies zit in de hersenen, omdat de patiënt zelf vaak als enige kan aangeven waar het geluid vandaan komt.

Promovendus Cris Lanting onderzocht of het mogelijk is om oorsuizen in beeld te brengen met functionele MRI-scans, waarbij de doorbloeding in de hersenen wordt gemeten. Hij voerde experimenten uit waarbij tinnituspatiënten een geluid te horen kregen. Hieruit bleek dat de doorbloeding in de hersenen omhoog ging bij het horen van een geluid, meer dan bij de gezonde proefpersonen. Niet alle tinnituspatiënten hadden echter deze verhoogde respons. De experimenten tonen aan dat er meetbare, maar subtiele verschillen zijn tussen groepen mensen met en zonder tinnitus. Deze verschillen suggereren dat er meerdere vormen van tinnitus zijn.

Cris Lanting (Bedum, 1980) studeerde technische natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn promotieonderzoek voerde hij uit aan de afdeling Keel-, Neus, en Oorheelkunde van het UMCG. Lanting werkt nu als postdoc (Career Development Fellow) bij het MRC Institute of Hearing Research in Nottingham (Groot-Brittannië).

Bron: Universiteit Groningen

home...