Voorgenomen fusie van CROW en CURNET

CROW, 9 november 2010

Na een intensieve periode van verkenning is door de Raad van Toezicht van CROW en door het Bestuur van CURNET eind oktober in hun respectievelijke vergaderingen unaniem ingestemd met het voorgenomen besluit tot fusie van beide instituten.

CROW en CURNET zullen samen een breed georiënteerd instituut voor de bouw vormen, met één loket voor alle vraagstukken in de sector. Hierbij blijft het goede van beide organisaties behouden: van het signaleren van een eerste idee en dit tot ontwikkeling brengen (een sterk punt van CURNET) tot de toepassing van bewezen concepten in de praktijk (de sterkte van CROW). Hierdoor zullen veel meer ideeën en concepten ook daadwerkelijk hun weg vinden naar een toepassing in de praktijk. Het nieuwe instituut zal daarom, maar ook door zijn grotere omvang, fungeren als dé landingsplaats voor nieuwe ideeën én voor grote ontwikkelprogramma’s.

Het nieuwe instituut zal bouwbreed kennis ontwikkelen en de toepassing ervan ondersteunen op gebieden als aanbesteden & contracteren, bouw, infrastructuur, ruimtegebruik, milieu, verkeer en vervoer. Thematisch zijn CROW en CURNET heel erg aanvullend aan elkaar. Door de bundeling van activiteiten op het technisch inhoudelijk vlak worden beide sterker en tegelijkertijd worden stakeholders (financiers, samenwerkingspartners en klanten) beter geholpen.

Het streven is om 1 juni 2011 het formele besluit tot fuseren te nemen, waarna - na een wettelijke termijn van 1 maand - de fusie per 1 juli 2011 een feit kan zijn. Als kwartiermaker is Iman Koster (directeur CROW) benoemd. Hij zal de komende maanden de vorming van het nieuwe instituut op zich nemen. Henry Meijdam (algemeen directeur CURNET) zal in deze periode fungeren als strategisch adviseur.

Beide organisaties zullen vooralsnog blijven werken onder hun eigen naam CROW en CURNET en gevestigd blijven op hun huidige locaties, respectievelijk Ede en Gouda.

CROW is het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte. Een not-for-profitorganisatie waarin overheid en bedrijfsleven samenwerken aan het ontwikkelen, verspreiden en beheren van praktisch toepasbare kennis voor beleidsvoorbereiding, planning, ontwerp, aanleg, beheer en onderhoud.

CURNET is een herkenbaar en uniek netwerk van projecten, programma's en andere kennisallianties die zich richten op kennis- en competentieontwikkeling rond ruimte, bouw, bodem, land en water. CURNET levert een belangrijke bijdrage aan de versterking en uitbouw van de kennisinfrastructuur in Nederland, en aan meer rendement op investeringen in kennis door overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Alle partners in CURNET ontwikkelen toepasbare en breed geaccepteerde kennis. Zij doen dit in samenwerking met en ten behoeve van overheid, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen.  

home...