Utrecht op zoek naar stilte in stad

Gemeente Utrecht, 22 november 2010

De gemeente Utrecht is benieuwd hoe bewoners stilte in hun woonomgeving beleven. In de week van 22 november tot en met 1 december houdt de gemeente in alle Utrechtse wijken straatinterviews met bewoners. In november is aan circa drieduizend inwoners van het digitale stadspanel gevraagd naar hun beleving van stilte en hun favoriete stille plekken. Ook kunnen bewoners hun stille plek aanmelden op de site www.utrecht.nl/stilte.

De inventarisatie van de openbare stille plekken in de stad vindt plaats in nauwe samenwerking met het Milieucentrum Utrecht (MCU), het Platform Utrechtse natuur- en milieuorganisaties (PLU) en de Stichting Klank. Dankzij de inventarisatie wordt ook duidelijk of er wijken of buurten zijn waar stille gebieden ontbreken.

 

Actieplan

In 2006 bracht de Gezondheidsraad het advies 'Stille gebieden en gezondheid' uit. Daarin staat dat stille gebieden geluidshinder en andere vormen van stress kunnen compenseren. Het advies wijst op het belang van stille plekken voor de gezondheid. Stilte is steeds minder te vinden in Nederland. Onderzoek wijst uit dat mensen behoefte aan hebben aan rust en stilte in hun directe woonomgeving. De Europese Richtlijn Omgevingslawaai vraagt grote agglomeraties om aandacht te schenken aan stille gebieden in de stedelijke omgeving. De stilte in de stad inventariseren is één van de acties die staan in het Actieplan Geluid Utrecht dat op 15 december 2009 door de gemeenteraad is vastgesteld. In het actieplan staan ook maatregelen om stille gebieden in de stad te beschermen.

Definitie

Een eenduidige definitie van stille gebieden in de stad bestaat niet. Voor de inventarisatie gaat het om plaatsen die publiek toegankelijk zijn en waar bij voorkeur een laag geluidsniveau heerst. Maar een 'stil gebied' is niet alleen een kwestie van een laag geluidsniveau. Een gebied kan ook als relatief stil worden ervaren, als het groen, mooi en stiller dan de omgeving is.

Overzichtskaart stille plekken

Met behulp van de EU-geluidskaart zijn locaties gevonden met een relatief laag geluidsniveau. Deze plekken gaat de gemeente door middel van geluidsmetingen nader onderzoeken. Het betreft in totaal ruim 130 potentiële locaties verspreid over de stad en daarbuiten. Na de inventarisatie ontstaat een overzichtskaart van stille plekken in Utrecht.

Stiltewandeling

Op Tweede Kerstdag (zondag 26 december) organiseren het MCU en de Stichting Klank een stiltewandeling door de binnenstad. Belangstellenden kunnen dan op een bijzonder moment gezamenlijk ervaren hoe stilte in de stad klinkt.

Bron: Gemeente Utrecht, met dank aan Reinier Balkema

home...