Hoogeveen vraagt provincie om kleinere geluidscontour rond vliegveld

Gemeente Hoogeveen, 27 januari 2010

De wettelijke geluidscontour rond vliegveld Hoogeveen zorgt al jaren voor grote beperkingen in de ontwikkelingsmogelijkheden van het gebied rond het vliegveld. Binnen de contour is woningbouw en de bouw van zogeheten geluidsgevoelige gebouwen, zoals bijvoorbeeld scholen, niet mogelijk. De gemeente gaat daarom de provincie vragen een kleinere geluidscontour rond het vliegveld vast te stellen, zodat een aantal bouwbeperkingen kan worden opgeheven.

Onderzoek

De herstructurering van bedrijventerrein De Wieken is voor het college aanleiding geweest naar de onderliggende berekening van de huidige contour te kijken. B&W hebben een onderzoek laten uitvoeren naar een nieuwe geluidscontour. Hieruit blijkt dat de contour op basis van het werkelijke aantal vliegbewegingen - zo'n 20 a 22.000 per jaar - en de huidige stillere vliegtuigmotoren een stuk kleiner kan. Binnen een nieuwe contour kan het vliegverkeer nog groeien naar 26.000 bewegingen. De huidige geluidscontour is gebaseerd op 33.000 vliegbewegingen per jaar.

Gezag bij provincie

Het verzoek aan de provincie wordt mogelijk door nieuwe regelgeving, waarbij het gezag over deze materie is overgeheveld van het ministerie van Verkeer en Waterstaat naar de provincie. De provincie Drenthe is bereid mee te werken aan verkleining van de geluidscontour.

Grote veranderingen

Een kleinere geluidscontour houdt in dat er woningen en andere geluidsgevoelige gebouwen zoals scholen gebouwd kunnen worden in een gebied waar dit nu niet mogelijk is. Bebouwing- en bestemmingsplanmogelijkheden zullen ingrijpend veranderen. Er ontstaan kansen voor herontwikkeling van locaties die straks buiten de nieuwe contour vallen.

Nieuwe mogelijkheden

Enkele voorbeelden zijn de kop van de Brinkstraat en het Mauritsplein en omgeving, uitbreiding van scholen aan de Voltastraat, woningbouw aan de noordwestzijde van Noordscheschut en het Bentinckspark tussen de de korfbalvelden en de westgrens van de Milieustraat.

"Het college is verheugd over deze ontwikkeling. De bouwbelemmeringen die we jaren hadden worden hiermee opgelost", zegt wethouder Ton Bargeman.

Provincie

Verantwoordelijk gedeputeerde Rob Bats: "De provincie is blij met deze oplossing waarbij het in stand houden van het vliegveld samengaat met het geven van nieuwe impulsen aan de omgeving".

Stichting Vliegveld

De Stichting Vliegveld Hoogeveen kan instemmen met de toekomstige, kleinere geluidscontour. Hiermee wordt volgens de stichting een langlopende discussie beëindigd. "Dit is voor alle partijen een goede en aanvaardbare oplossing. De lange onzekerheid heeft het vliegveld in zijn ontwikkeling geremd. We kunnen nu met volle vaart door", aldus penningmeester Teun Boersma, namens het bestuur van het Hoogeveense vliegveld.

Bron: Nieuwsbank

home...