NS kan dienstregeling Schiphol-Hoorn-Kersenboogerd hervatten

ProRail, 11 november 2009

ProRail heeft NS capaciteit toegekend om de treindienstregeling tussen Schiphol en Hoorn-Kersenboogerd per 13 december 2009 te hervatten. Dat hebben beide partijen meegedeeld aan de gemeente Hoorn tijdens een overleg waarbij ook een afvaardiging van de bewonersvereniging Plevier aanwezig was.

Na klachten van bewoners van de Plevier heeft ProRail NS op 8 mei 2009 opgedragen de Schipholtrein niet meer te laten rijden tussen de stations Hoorn en Hoorn-Kersenboogerd. De klachten betroffen geluidoverlast en lichthinder als gevolg van het splitsen, combineren, rangeren en keren van treinen op een keerspoor nabij station Hoorn-Kersenboogerd. ProRail concludeerde dat hiervoor geen milieuvergunning was verleend.

Onderzoek wijst uit dat geen milieuvergunning vereist is, als NS de treinen uitsluitend keert op het keerspoor en op die plek stopt met het splitsen, combineren en rangeren van treinen. Die aanpassing is mogelijk in de dienstregeling van NS die op 13 december a.s. ingaat.

NS zegt toe met stiller materieel te gaan rijden. Bovendien heeft ProRail het geluidniveau van de overwegbellen bij de nabijgelegen overweg met 6dB verlaagd. Akoestisch onderzoek heeft aangetoond dat het keren van treinen in Hoorn-Kersenboogerd in de nieuwe situatie niet in strijd is met het Besluit Geluidhinder.

De nieuwe dienstregeling van NS gaat per 13 december a.s. in overeenstemming met wet- en regelgeving in. De bewoners van de Plevier zullen aanzienlijk minder geluidoverlast en lichthinder ondervinden.

Bron: Nieuwsbank

home...