Belgisch charter voor beperking gehoorschade tijdens muziekevenementen

FMiV en andere organisaties, 21 juni 2010.

De Belgische muzieksector ondertekent charter voor beperking gehoorschade tijdens muziekevenementen.

De Vlaamse muzieksector werkt mee met de Vlaamse overheid aan het opstellen van reglementering tegen gehoorschade bij muziekevenementen. Echter wil zij niet wachten om nu reeds actie te ondernemen en ondertekent hierom met de Waalse collega’s een charter voor beperking van deze gehoorschade op haar concerten.

Met het ondertekenen van het charter verbinden festival- en concertorganisatoren samen met de verantwoordelijken van concertzalen en met de steun van zowel artiesten als hun entourage en technici, zich tot een realistische regelgeving omtrent het maximum toegelaten geluidsniveau tijdens optredens en party’s.

Het is de eerste keer dat dergelijk initiatief wordt ondernomen. De belangrijkste maatregel is het vastleggen van de maximum geluidsdrempel op 103 decibel, gemeten over 15 minuten aan de mengtafel, tijdens concerten en party’s. Hiermee treedt Vlaanderen in de voetsporen van Nederland, Denemarken en andere landen binnen de EU waar deze standaard al enige tijd geldt.

In sommige buurlanden als Frankrijk en UK wordt 105-107 dB(A) gehanteerd. Er werden ook enkele flankerende maatregelen opgenomen in het charter, waaronder het voorzien van oordoppen en chill-outrooms, die iedereen in de mate van het mogelijke zal toepassen. Het volledige charter staat hieronder.


Charter met betrekking tot het beperken van gehoorschade tijdens muziekactiviteiten.

Festival- en concertorganisatoren, verantwoordelijken concertzalen, met de steun van artiesten, hun entourage en technici, willen zich scharen achter een realistische regelgeving die het maximum toegelaten geluidsniveau vastlegt tijdens optredens en party’s, zowel indoor als outdoor zonder de kwaliteit en de magie van muziekbeleving tijdens dergelijke evenementen uit het oog te verliezen.

Door dit charter te ondertekenen, verbinden we ons ertoe om de volgende concrete maatregelingen in de praktijk te brengen:

1) Het maximum toegelaten geluidsniveau tijdens concerten / party's is Leq = 103 dB(A), gemeten over 15 minuten aan de mengtafel op een hoogte van 2 meter boven de vloer.

2) Technici, de optredende artiesten en hun entourage kennen het maximum niveau vooraf en worden duidelijk aangemaand om dit rigoureus toe te passen.

----

Flankerende maatregelen

- De uitvoering van deze flankerende maatregelen is afhankelijk van eenieders budgettaire en infrastructurele mogelijkheden -

3) Een degelijke permanente geluidsmeting dewelke zich bevindt in een zone waar het publiek direct is blootgesteld aan de geluidsemissies geeft een duidelijke weergave van het geproduceerde geluidsniveau zodat indien nodig de gepaste maatregelingen kunnen genomen worden.

4) Bij geluidsniveaus hoger dan 96 dB(A) moet het publiek hierover voorafgaande aan het evenement gewaarschuwd worden.

5) Op de locatie zelf kan het publiek steeds beschikken over de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen (oordoppen) die afdoende demping bezorgen.

6) In de onmiddellijke nabijheid van het muziekgebeuren is een locatie ter beschikking om even bij te komen (chilloutroom). Dergelijke ruimte is duidelijk aangegeven aan de inkom van het evenement.

Richtlijnen voor deze rustzones zijn:

  • Men beveelt geluidsemissies aan met een niveau van 85 dB(A);

  • De ruimte moet duidelijk aangeduid worden en moet gedurende het hele evenement toegankelijk zijn voor het publiek.

7) De organisator/artiest geeft de voorkeur aan de best beschikbare technologieën om al deze maatregelingen geďntensiveerd door middel van sensibilisatie, informatie en vorming mogelijk te maken.

Bron: Studio Brussel (met dank aan dBcontrol)

home...