Inwoners Terschuur kiezen voor 'Holland Scherm' langs A1

Gemeente Barneveld, 25 mei 2010

Inwoners van Terschuur hebben op 24 mei 2010 gestemd voor het 'Holland Scherm', één van de twee ontwerpen voor een nieuw geluidsscherm langs de A1 bij Terschuur. Het huidige geluidsscherm is verouderd en moet worden vervangen. Rijkswaterstaat en de gemeente Barneveld hebben omwonenden bij de keuze voor het nieuwe geluidsscherm betrokken. Het voorkeursontwerp wordt nu door Rijkswaterstaat uitgewerkt. Daarna start de aanleg. Naar verwachting is het nieuwe geluidsscherm eind van dit jaar gereed.

Achtergrond

Het geluidsscherm langs de A1 ter hoogte van Terschuur is hoognodig aan vervanging toe. Het is één van de oudste geluidsschermen die langs de snelwegen in Nederland is te vinden. Rijkswaterstaat en de gemeente betrekken omwonenden actief bij dit project. Inmiddels is ter hoogte van Terschuur al nieuw geluidsreducerend asfalt aangebracht en gisteren is een tweetal ontwerpen voor een nieuw vervangend geluidsscherm voorgelegd aan omwonenden van het geluidsscherm.

In 2005, tijdens de bouw van het geluidsscherm langs de A1 in Stroe, was de Stichting BLAAT (Belangengroep Leefbaarheid Aanwonenden A1 Terschuur) al actief om te pleiten voor een vervangend geluidsscherm in Terschuur. De ontwerpen zijn gisteren gepresenteerd. In totaal 312 woningen die binnen de zone vallen van het geluidsonderzoek en waarvoor het geluidsscherm dus een belangrijke functie heeft, zijn persoonlijk uitgenodigd. Per woning kon één stem op het gewenste ontwerp worden uitgebracht. Op deze manier hebben de betrokken bewoners aangegeven welk ontwerp zij graag zien gerealiseerd. De notaris mevrouw mr. Braun was aanwezig om de stemmen te tellen en de uitslag bekend te maken. Op basis van de uitslag - de voorkeur van omwonenden ging uit naar het zogenoemde `Holland Scherm' - wordt het gekozen ontwerp voorgelegd ter definitieve besluitvorming door Rijkswaterstaat.

In december 2009 is al een eerste informatiebijeenkomst gehouden waarbij de betrokken bewoners konden aangeven wat zij belangrijk vinden voor het vervangende geluidsscherm. Aspecten als eigenschappen, materiaal etc. zijn meegenomen in de verzoeken aan de bureaus die de ontwerpen hebben gemaakt.

home...