Vlaams overheidsagentschap financiert deels geluidsschermen

Vlaamse overheid, 6 mei 2010

Op 16 mei 2010 start het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met het plaatsen van 4,7 km geluidsschermen naast de E40 in Erpe, Mere en Vlekkem. De geluidsschermen zullen het verkeerslawaai dempen voor ca. 475 woningen in Erpe, Mere en Vlekkem. Het project kost 4,1 miljoen EUR en is een cofinanciering tussen de gemeente Erpe-Mere en het Agentschap Wegen en Verkeer.

Geluidsschermen langs de E40 in beide rijrichtingen In de rijrichting Brussel komen twee geluidsschermen ter hoogte van Erpe (1,2 km) en één ter hoogte van Vlekkem (0,6 km). In de rijrichting Gent komt één geluidsscherm ter hoogte van Vlekkem (0,7 km) en één ter hoogte van Mere (2,2 km) (zie plan in bijlage). Dankzij de schermen zal het geluidsniveau in de zones vlak achter de schermen dalen met 10 decibel, wat vlak achter het geluidsscherm ervaren wordt als ongeveer een halvering van het verkeerslawaai.

Voor Erpe en Mere betekent dat bescherming voor ca. 400 woningen in de Rooseveltlaan, Hoogkouterweg, Vijverstraat, Merestraat, Loskadestraat, Nesteveldstraat, Bosstraat en Ottergemstraat. In Vlekkem maken de geluidsschermen een verschil voor ca. 75 woningen in Vlekkemdorp, Paardestraat en de Windmolenstraat.

Financiering geluidsschermen

De financiering van de geluidsschermen gebeurt volgens een vaste verdeelsleutel. Hoe hoger het geluidsniveau, hoe groter het aandeel van AWV. Als het geluid in woongebieden vlakbij de snelweg meer dan 80 decibel bedraagt, dan betaalt AWV de geluidsschermen volledig. Tussen 80 en 65 decibel worden de kosten verdeeld tussen beide partijen, Ligt het lager dan 65 decibel, dan betaalt de stad of gemeente de volledige kostprijs.

De totale kostprijs van de geluidsschermen in Erpe, Mere en Vlekkem bedraagt 4,1 miljoen EUR (inclusief btw). De gemeente Erpe-Mere neemt 1, 15 miljoen EUR van de totale kostprijs voor zijn rekening, AWV 2,95 miljoen EUR.

Bron: Via Nieuwsbank (ingekort)

home...