Sensibel van Royal Haskoning wordt Ei van Columbus

Ei van Columbus, 19 mei 2010

Verkeerd geluidsonderzoek

Geluidsonderzoeken worden in Nederland op een verkeerde manier uitgevoerd, aldus Royal Haskoning bij haar inzending voor het "Ei van Columbus". In de eerste plaats omdat een te beperkt aantal bronnen wordt beschouwd: alleen aan wetgeving gekoppelde bronnen worden beschouwd in plaats van alle geluidsbronnen welke de geluidbeleving van bewoners bepalen. In de tweede plaats worden de resultaten op een onbegrijpelijke manier aan bewoners overgebracht: getallen die weinig tot niks zeggen in plaats van daadwerkelijk geluiden.

Om hier verandering in te brengen heeft Royal Haskoning de geluidsimulator Sensibel ontwikkeld. Een simulator die resulaten van geluidsonderzoeken voor bewoners vertaalt naar levensechte geluidsfragmenten. Geluidsfragmenten die bovendien - naast de geluidsbron welke de aanleiding voor een onderzoek vormt - alle omgevingseigen bronnen bevast. Het bureau bereikt hiermee dat haar geluidsadviseurs een goede interpretatie van de geluidsituatie in een omgeving maken (inclusief een effectief voorstel van maatregelen) en de resultaten bovendien op een begrijpelijke manier kunnen presenteren.

De geluidsimulator Sensibel is uit vier categoriewinnaars verkozen tot hoofdwinnaar van het Ei van Columbus 2010. Minister Huizinga van VROM reikte woensdag 19 mei 2010 het Ei van Columbus uit tijdens de bijeenkomst ‘Tel uit uw winst’ voor MKB-ers in Den Haag.

Jury

De vakjury roept Sensibel uit tot overall winnaar van het Ei van Columbus. De vakjury vindt dat de geluidsimulator van Royal Haskoning echt een innovatieve dienst is die de discussie over geluid en overlast naar een hoger niveau kan tillen. Tot op heden werd de discussie over geluid tussen burgers, bedrijven en overheden altijd gebaseerd op metingen, modellen en geluidscontouren. Jarenlang dachten we alleen in ‘platte cijfers’, nu kan iedereen zelf oordelen op basis van het geluid. De vakjury heeft hoge verwachtingen van de slimme geluidsimulator, en ziet veel potentie in deze marktrijpe dienst. Rolf Bossert: “Op basis van deze simulatie kunnen burgers, bedrijven en overheden een dialoog voeren over de werkelijke geluidsoverlast en de best mogelijke keuze.” De vakjury heeft daarom besloten dat Sensibel het Ei van Columbus verdient: een slimme, praktische oplossing voor een groot probleem op het gebied van duurzaamheid.

Alle categorie winnaars verdienen 12.500 euro.


Trotse winnaars Jeroen Kamer (r) en Maarten Mulder

De overige winnaars zijn

  • Categorie duurzaam product: Elga Hybride Warmtepomp, Techneco. De Elga is de eerste hybride warmtepomp voor bestaande individuele woningbouw met zeer hoog rendement.
  • Categorie duurzaam produceren: mGaswinning uit water, Vitens. Met deze innovatieve technologie is het mogelijk om methaan uit ruw water te isoleren en op te waarderen tot V-gas.

  • Categorie duurzame maatschappelijke samenwerking: Rambler, Rambler Social Venture. Internationaal project waar straatjongeren tussen de 18 en 23 jaar bij elkaar komen om eigen kleding te ontwerpen, maken en verkopen.

Ei van Columbus

“Met het Ei van Columbus willen wij als overheid innovatieve en duurzame producten en diensten bevorderen”, aldus minister Huizinga. “Duurzaam ondernemen wordt vaak ten onrechte nog gezien als luxe speeltje. Een sterke economie en duurzame innovaties zijn wat mij betreft juist een eeneiige tweeling. De één – een sterke economie - is onlosmakelijk verbonden met de ander – duurzame innovatie”.

Het Ei van Columbus is de tweejaarlijkse prijs van de overheid voor innovatie en duurzaamheid. De vakjury koos uit 338 inzendingen de nominaties die meedingen naar prijzen in vijf categorieën. Het Ei van Columbus 2010 wordt uitgeschreven door de ministeries van VROM, BZ/OS, EZ, LNV en OCW. Een onafhankelijke jury onder leiding van Gerard Dijkema (TU Delft) beoordeelde alle initiatieven.

Bronnen: ei-van-columbus, zie ook www.geluidsimulator.nl

home...