ProRail moet maatregelen nemen in Oldenzaal

Twentsche Courant Tubantia, 23 februari 2010

Volgens een artikel in TC Tubantia moet ProRail op last van een dwangsom van vijfduizend euro per week maatregelen nemen om de geluidsbelasting langs het spoor in Oldenzaal terug te dringen.

Het ministerie van VROM beroept zich volgens de krant op het akoestisch spoorboekje en constateert dat in de jaren 2001 tot en met 2006 het spoor zeker in de nacht steeds frequenter en intensiever wordt gebruikt en dat de geluidsbelasting op woningen in de omgeving is toegenomen van 64,9 decibel in 2001 tot 69,3 decibel in 2005. Daar blijft het niet bij, want de prognose is dat de geluidsbelasting voor dit jaar toeneemt tot 70,5 decibel. Verder neemt ook de frequentie van het treinverkeer toe. Was er van 2001 tot 2003 nog sprake van een gemiddeld aantal wagons van 9,37, de prognose voor 2010 is 21 wagons per uur.

"Uit deze gegevens concludeer ik", zo schrijft volgens de Twentsche Courant inspecteur van Vrom aan ProRail, "een duidelijke toename van de geluidsemissie."

VROM zou het volgens het artikel in de krant onverteerbaar vinden dat tot op heden geen nieuw saneringsprogramma door ProRail is ingediend. Verder geeft het ministerie aan handhavend op te treden als derden daar om verzoeken. Wel biedt de inspecteur van de landelijke overheid de railinfrabeheerder nog een mogelijkheid tot herstel zonder dwangsom. En stelt: "Een bijzondere omstandigheid af te zien van handhaving is wanneer er concreet uitzicht is op legalisatie van de overtreding binnen afzienbare termijn."

Bron: Twentsche Courant Tubantia

home...